Ο λυράρης Νίκος Ζωιδάκης μίλησε για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο χώρος του εξαιτίας της απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τα πανηγύρια, αλλά και για όλη την κατάσταση που υπάρχει εξαιτίας του κορωνοϊού.
Όπως είπε είναι θέμα επιβίωσης καθώς, όπως υποστήριξε το 90% του κλάδου δεν έχει να φάει.
"Είναι αλήθεια πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Ο κλάδος ο δικός μας είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή στη χώρα που έχει χτυπηθεί τόσο πολύ, απαρτίζεται από χιλιάδες κόσμου, που αυτή τη στιγμή το 95% αυτού του κόσμου βρίσκεται στο στάδιο της εξαθλίωσης. Το λέω ειλικρινά. Από τέλη Φεβρουαρίου που πήραμε την εντολή από τους ειδικούς να κλειστούμε στα σπίτια και να σταματήσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες, όλοι ακολουθήσαμε, συμμορφωθήκαμε και κλειστήκαμε στα σπίτια. Και να σημειώσω ότι στην Κρήτη τρεις μήνες, ήμασταν όλοι στα σπίτια, δεν έρχονταν καράβια, δεν έρχονταν αεροπλάνα, δεν είχαμε κρούσμα και είχαμε την απορία αν ο κορωνοϊός έρχεται πετώντας ή κολυμπώντας. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση που την γνωρίζουν οι ειδικοί, αλλά πέντε μήνες με αυτή την ιστορία, στις δικές μας δουλειές η δραστηριότητα μας η έντονη είναι για τρεις μήνες. Από Ιούνιο μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Το πεντάμηνο αυτό με αυτή την αρρώστια, την κατάρα αυτή που "έδειρε" την ανθρωπότητα, το 90% της δουλειάς μας ακυρώθηκε. Φοβήθηκε ο γαμπρός, φοβήθηκε ο σύλλογος, φοβήθηκε το χωριό και ακύρωσαν. Το 10% λοιπόν που έμεινε, μπορούμε να το συνδυάσουμε με 20 μεροκάματα από αρχές Ιουλίου με 14 Σεπτεμβρίου. Εγώ και πάρα πολλοί από εμάς δεν είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν. Έγιναν δύο - τρία πανηγύρια και ξαφνικά, έφταιξε το πανηγύρι και μας έκλεισαν" τόνισε.
"Τα πανηγύρια που έγιναν, αν πηγαίνατε να δείτε από κοντά τις αποστάσεις που είχαν φτιάξει στα τραπέζια, ήταν σε γήπεδα και οι αποστάσεις ενώ σε άλλες εποχές είναι πλάτη με πλάτη, είχαν αφήσει 2 και 2,5 μέτρα απόσταση. Οι εικόνες που βλέπατε δεν είναι αυτές, γιατί αν πας με ένα κινητό και τραβήξεις να χορεύουν και δίπλα να κάθονται, βλέπεις μια εικόνα που δεν είναι πραγματική" περιέγραψε.
"Παλιά στα πανηγύρια σηκώνονταν μόνο με τις παρέες τους και χόρευαν. Σηκωνόταν ο πατέρας με τα παιδιά και χόρευαν. Μπορεί να γίνει αυτό" συμπλήρωσε. "Θέλω να απευθυνθώ στους ειδικούς και να τους πω αφού βρήκαν τον τρόπο να μην πεθάνουμε από κορωνοϊό, ας βρουν τον τρόπο να μην πεθάνουμε από πείνα" κατέληξε.