Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Στις ΗΠΑ με ατζέντα F-35, αμυντική συνεργασία, τουρκική προκλητικότητα

Κρίσιμες συναντήσεις και πλούσια ατζέντα με αντικείμενο την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνει η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ από σήμερα. Το ταξίδι του κ. Παναγιωτόπουλου προσλαμβάνει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται στη σκιά της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της τροπολογίας απαγόρευσης εκσυγχρονισμού και πώλησης F-16 στην Τουρκία εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τουρκική ομολογία ήττας στον αέρα: Δυστυχώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει σοβαρό προβάδισμα

Στις 21.30 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος της επίσκεψης, άλλωστε, που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Οστιν είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, μετά την αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες με κορωνίδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκολύνοντας κοινές δραστηριότητες. Το ταξίδι εξάλλου σηματοδοτεί το υψηλότατο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Νωρίτερα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης “Heritage Institute” και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο επίκεντρο τα F-35

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, Αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ, αναφορικά με την απόκτηση των αεροσκαφών.

F-35, για τα οποία η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχει ήδη αποστείλει το Letter of Request στις ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούν να παραληφθούν στα τέλη του 2027, με στόχο να ενισχύσουν δραστικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος - ΗΠΑ. Στις 20 Ιουλίου μάλιστα ο Υπουργός πρόκειται να μεταβεί στο Fort Worth τιυ Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35, προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα από την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35.

 

Στο «μενού» η τουρκική προκλητικότητα

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Νίκου Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνονται επίσης οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις και δη αυτές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να θέσει επί τάπητος την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με αιχμή το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τις έωλες αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση, για να καταδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και την εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας που τορπιλίζει το διάλογο με την Ελλάδα.

Επί τάπητος τα F-16 στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον άλλωστε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει και συνάντηση με τον Γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, καθώς και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας των δύο νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να θίξει τη στάση της Άγκυρας, αλλά και να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για τις εξελίξεις αναφορικά με το «μπλόκο» της Βουλής των Αντιπροσώπων στο αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση και πώληση F-16, καθώς η επίμαχη τροπολογία θα πάρει το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Γερουσία.

Το πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη του Rand Corporation. Καθώς και τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι αυτό αναδεικνύει εκ νέου το ρόλο της Ελλάδας ως πολύτιμου συμμάχου και εταίρου των ΗΠΑ, καθώς και εκείνον του πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Tags
Back to top button