Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: "Η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για όλους τους πρόσφυγες"

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμμετείχαν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Jumbo Council Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, με θέμα την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα προβλέπεται στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης για τον έλεγχο των ΜΚΟ

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την «εξαιρετική σημασία της συνεργασίας ΕΕ με την Τουρκία στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται, ανέφερε ότι για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, το κλειδί είναι η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση της Ε.Ε. με τη γείτονα χώρα. Στο σημείο αυτό, σημειώνεται ότι ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένει ακόμα την απάντηση της Τουρκίας στο αίτημα για επιστροφή 1.453 μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε εμφατικά ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα όχι μόνο για αυτούς που έρχονται από τη Συρία, αλλά για όλους τους πρόσφυγες. Γι’ αυτό είπε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας πρέπει να είναι το μόνο λειτουργικό εργαλείο για μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τις συνθήκες που οδήγησαν ένα χρόνο πριν στην κρίση του Έβρου».

Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση, τόνισε είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό σύστημα επιστροφών. Πρότεινε, ακόμα, όπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, η ΕΕ να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχει για να καταρτίσει λειτουργικές συμφωνίες επανεισδοχής με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης είναι από τα ζητήματα που οφείλουμε να συνεργαστούμε στην ΕΕ, ώστε να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό σύστημα επιστροφών».

Επισήμανε ότι προκειμένου να διευκολύνουμε τις επιστροφές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σε σχέση με τις τρίτες χώρες, ιδιαιτέρως όσον αφορά τη χρηματοδότηση από την Ένωση, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνδέεται με τις επιδόσεις τους στον τομέα της μετανάστευσης.

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία της πορτογαλικής προεδρίας σχετικά με την έμφαση που έχει δοθεί στις χώρες της Αφρικής.

Τέλος, όπως γνωστοποιείται από την ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σημειώνοντας πως είναι χώρες που μας απασχολούν, ειδικά αναφορικά με τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου. Διατύπωσε την άποψη πως μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα.

«Σχετικά με το Αφγανιστάν, εφαρμογή μιας νέας κοινής δήλωσης για τη συνεργασία για τη μετανάστευση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και του Αφγανιστάν, ενώ αναφορικά με το Πακιστάν πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για έναν μελλοντικό διάλογο μετανάστευσης», ανέφερε.

Tags
Back to top button