Στα βασικά αιτήματα που έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, το περασμένο Σάββατο, οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο κ. Ζορπίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό, όπως είπε, να μπορούν να υλοποιούν οι πολιτικοί όσα εξαγγέλουν στη ΔΕΘ. «Είπα στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να έρχονται εδώ οι πολιτικοί να λένε διάφορα στη ΔΕΘ και να μην μπορούν να τα υλοποιήσουν. Αυτά που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός να γίνουν πράξη. Να μην τα λέμε για να τα λέμε την ημέρα της έκθεσης και από κει και πέρα να τα ξεχνάμε» υπογράμμισε ο Μιχάλης Ζορπίδης.
Το δεύτερο αίτημα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως ο ίδιος το έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η άμεση μείωση της φορολογίας.
«Είναι η φορολογία που είναι πάρα πολύ μεγάλη και στέλνει τους επαγγελματίες να πάνε σε άλλες χώρες. Είναι και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Ζορπίδης και εξέφρασε τον φόβο του ότι μέχρι το 2019 οι μισές από τις επιχειρήσεις της πόλης πιθανόν να μην αντέξουν.
«Μας λέει ο πρωθυπουργός ότι από το 2019 η φορολογία θα πέσει στις επιχειρήσεις. Μα μέχρι το 2019 πόσες επιχειρήσεις από τις υφιστάμενες θα έχουν μείνει; Μήπως θα έχουν πεθάνει οι μισές; Η φορολογία εδώ και τώρα πρέπει να μειωθεί, όχι από το 2019», επανέλαβε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Ζορπίδης «σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου οι διαγραφές είναι περισσότερες από τις εγγραφές. Τα λουκέτα δίνουν και παίρνουν. Στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Α΄εξάμηνο του 2017 άνοιξαν περίπου 1500 επιχειρήσεις και έβαλαν λουκέτο περίπου 1700 επιχειρήσεις. Έκλεισαν και επιχειρήσεις που είχαν δέκα άτομα προσωπικό και ανώνυμες εταιρείες με πέντε άτομα όπως και εταιρείες ΕΠΕ οι οποίες ήταν ανοικτές εδώ και χρόνια. Αυτές που έκλεισαν ήταν μεγάλες εταιρείες» επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ