Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Μ.Χάνεκε: Μεγάλες πιθανότητες για τρίτο «Χρυσό Φοίνικα» για τον Αυστριακό σκηνοθέτη

Ο 75χρονος Αυστριακός δημιουργός, Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει επίσημα στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ (από 17 έως 28 Μαΐου) με τη νέα του ταινία «Happy End», έχει μεγάλες πιθανότητας να αποσπάσει εκ νέου τον «Χρυσό Φοίνικα» και να κατακτήσει ένα «ρεκόρ», καθώς θα είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στα 70 χρόνια της ιστορίας του Φεστιβάλ των Κανών που βραβεύεται για τρίτη φορά με αυτή την κορυφαία διάκριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Ο Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος προσκαλείται για όγδοη φορά στο Φεστιβάλ, είχε κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν τον «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάνες, το 2009 με την ταινία του-παραβολή για τον φασισμό «Η άσπρη κορδέλα» και το 2012 με την «Αγάπη», για τη δοκιμασία που περνά η οικογένεια ενός ζευγαριού ηλικιωμένων συνταξιούχων καθηγητών της μουσικής, έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο της συζύγου.

Η νέα του ταινία «Happy End» παρουσιάζει το πορτρέτο μίας μεγαλοαστικής οικογένειας που ζει στη Βόρεια Γαλλία, με την προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται στο Καλαί να παίζει σε αυτή μόνον ένα δευτερεύοντα ρόλο, όπως διευκρινίζει ο μόνιμος παραγωγός των ταινιών του, ο Φάιτ Χαιντούσκα.

Πρωταγωνιστές του είναι ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, που έπαιζε στην «Αγάπη» με την εκλιπούσα τον περασμένο Ιανουάριο Εμανουέλ Ριβά, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, την οποία είχαμε δει επίσης στην «Αγάπη» -που έναν χρόνο μετά τις Κάνες είχε αποσπάσει και το Όσκαρ της καλύτερης ξένης ταινίας- όπως επίσης οι Τόμπι Τζόουνς και Ματιέ Κασοβίτς.

Εκτός του Μίχαελ Χάνεκε, στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Φεστιβάλ των Κανών, μόνον άλλοι έξι σκηνοθέτες έχουν βραβευτεί έως σήμερα δύο φορές με τον «Χρυσό Φοίνικα», ανάμεσά τους οι Φράνσις Φορντ Κοπόλα, Εμίρ Κουστουρίτσα και οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Μίχαελ Χάνεκε με την «Αγάπη», είχε αποσπάσει και τις τέσσερις κυριότερες διακρίσεις στην 25η διοργάνωση των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στη Μάλτα, δηλαδή, το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) και το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου (Εμανουέλ Ριβά).

Με εκείνη τη βράβευσή του, ο Αυστριακός δημιουργός είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος σκηνοθέτης στην ιστορία των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που έχει τιμηθεί για τρίτη φορά με αυτό το βραβείο, το οποίο από πολλούς θεωρείται ως το «ευρωπαϊκό Όσκαρ», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είχαν προηγηθεί, το 2005 η βράβευσή του, με συνολικά πέντε βραβεία, για την ταινία «Cache» στην οποία διαπραγματευόταν το δράμα της διαχείρισης στη Γαλλία του πολέμου της Αλγερίας και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009, η βράβευση, με τρία βραβεία, της ταινίας του «Η άσπρη κορδέλα».

Tags
Back to top button