Η κατανάλωση μπύρας ωφελεί ως ένα σημείο την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η ηπατική νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Μάλιστα, παρόλο που η μπύρα έχει κάποια θρεπτική αξία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει η μπύρα;
Παρόλο που η μπύρα θεωρείται μικρής θρεπτικής αξίας ποτό, στην πραγματικότητα περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Α) Μέταλλα
- Ασβέστιο
- Χαλκό
- Σίδηρο
- Μαγνήσιο
- Μαγγάνιο
- Πυρίτιο
- Σελήνιο
- Φθοριούχο
- Φώσφορο
- Κάλιο
- Νάτριο
- Ψευδάργυρο
Β) Βιταμίνες
- Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη
- Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
- Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη
- Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ
- Βιταμίνη Β6
- Φυλλικό οξύ
- Χολίνη
- Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Ε
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη Κ
Βίντεο: Ο κόσμος σε πανικό στην Τεχεράνη καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής αυξάνονται
Γ) Αμινοξέα
- Αλανίνη
- Ασπαρτικό οξύ
- Γλουταμινικό οξύ
- Γλυκίνη
- Προλίνη
Πώς ωφελεί την ανθρώπινη υγεία η μπύρα;
Η μικρή κατανάλωση μπύρας έχει ορισμένες θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μερικών χρόνιων ασθενειών.
1. Καρδιακές παθήσεις
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια έρευνα του 2020, διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μπύρα σε μέτριες ποσότητες, έχουν υψηλότερη χοληστερίνη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, η λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη, καλύτερη αγγειακή ελαστικότητα και υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Α1.
Μια άλλη μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας, που ορίζεται ως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
2. Νευροεκφυλιστική νόσος
Μια μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι η χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση μπύρας, κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια άλλη μελέτη του 2019, επισημαίνοντας ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
3. Σάκχαρο αίματος
Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χαμηλή με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
4. Οστεοπόρωση
Μακροζωία: Η διατροφή που προσθέτει χρόνια–Έχει και σοκολάτα
Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή στα κατάγματα. Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται κυρίως κατά τη γήρανση. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019, διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν 2-3 φορές την εβδομάδα μέτρια ποσότητα μπύρας, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου.
Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η κατανάλωση μπύρας;
Παρόλο που η κατανάλωση μπύρας θεωρείται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, αυτό το όφελος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο όταν η μπύρα καταναλώνεται σε μικρές ή μέτριες ποσότητες. Η υπερκατανάλωση μπύρας μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει:
- Καρκίνο
- Ηπατική ανεπάρκεια
- Καρδιαγγειακή νόσο
- Διαβήτη
- Παγκρεατική νόσο
- Νευροψυχιατρικές παθήσεις
- Αύξηση βάρους
- Κατάθλιψη
Σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνεται η μπύρα;
Οι Διαιτητικές Οδηγίες για Αμερικανούς (2020-2025), αναφέρουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες μπύρας, τις οποίες ορίζουν ως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες.