
Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κλείνει την πόρτα στους Βρετανούς, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγεται στις 29 χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα «ανοίγει» τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει ν' ανοίξει τα βρετανικά σύνορα για τους Έλληνες χωρίς περιορισμούς!
Αυτό εκτός από τον τουρισμό και τους επιχειρηματίες θα διευκολύνει εκατοντάδες Έλληνες φοιτητές και μετανάστες στην Μ.Βρετανία.
«Αερογέφυρες» με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων.
Για να εμποδιστεί νέα αύξηση των κρουσμάτων, το Λονδίνο πρ΄σοφατα ανακοίνωσε πως όσοι φτάνουν από το εξωτερικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Από τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από αέρος, ξηράς ή θαλάσσης θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για 14 ημέρες, σχέδιο που επικρίθηκε από τους επαγγελματίες των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού, οι οποίοι προειδοποιούν για εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για τους τομείς τους.
Όμως εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, σύμφωνα με τις εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian.
Η κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος του μήνα, καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, αναφέρουν οι Times.
Οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, αναφέρει η εφημερίδα.
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.
Οι ταξιδιώτες που τίθενται σε καραντίνα θα μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να αλλάζουν κατάλυμα, αν αυτό είναι απαραίτητο, αναφέρει η Guardian.
Το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στους Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι επιστρέφουν στο κοινοβούλιο έπειτα από ένα διάλειμμα.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει διακρίσεις σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών έχει εξαγριώσει χώρες όπως η Ιταλία, η οποία χθες έστειλε άτυπο διάβημα στην Αθήνα.