Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα: Καθησυχαστική η ΔΕΗ αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει

Διόλου απίθανο το σενάριο «εμφράγματος» στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, αν και παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι η ζήτηση δεν θα ξεπεράσει το ακραίο σενάριο επάρκειας. Ήδη καταγράφηκαν τα πρώτα προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μπλακ άουτ, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, θυμίζοντας τις ημέρες του καλοκαιριού του 2007.

Στον καύσωνα του 2007 η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 10.300 ΜW και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρξει πρόβλημα με τα επίπεδα επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος καθότι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει η ζήτηση το ακραίο σενάριο που έχει καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ. Στην πρόσφατη μελέτη επάρκειας προβλέπονται τρία σενάρια: Ήπιο (9.875MW), αναφοράς (9.930MW) και ακραίο (9.985MW). Πάντως, όπως τονίζεται από στελέχη της ΔΕΗ σε περίπτωση που η ζήτηση φτάσει στα κόκκινα από ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικών, υπάρχει το Αμύνταιο το οποίο έχει απόθεμα λιγνίτη για 25 ημέρες.

Με βάση ειδικό δείκτη με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ μετράει την επάρκεια ισχύος στα σενάρια που κάνει για την επάρκεια ισχύος χωρίς διασυνδέσεις προκύπτει ότι οι ώρες διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να φτάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες φέτος τις 12 ώρες ετησίως, το 2018 τις 20, το 2020 τις 237 ώρες και το 2021 τις 173 ώρες.

Πάντως, η μελέτη του ΑΔΜΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Μαΐου, αποκαλύπτει ότι το σύστημα της ηλεκτροδότησης της χώρας τη δεκαετία 2017-2027 θα παρουσιάσει προβλήματα επάρκειας ισχύος, με τις χρονιές 2020-2021 να είναι οι πιο επικίνδυνες. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι πως τη διετία 2020-2021 λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου δηµιουργείται κίνδυνος για την επάρκεια του συστήµατος. Τονίζεται δε ότι ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες η αξιοπιστία του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής µπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, παρά τη συµβολή των διασυνδέσεων.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή. Μια πρώτη γεύση για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες την τελευταία δεκαετία, δεδομένου μάλιστα ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Ιούνιο αποτελεί ο καιρός της Τρίτης.

Οι θερμοκρασίες, λοιπόν, σήμερα θα κυμανθούν σε όλη τη χώρα πάνω από τους 35 βαθμούς, ενώ κατά τόπους θα φτάσουν και τους 37. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η ΕΜΥ εξέδωσε τη Δευτέρα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Tags
Back to top button