Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μπίρα τις άγκυρες: SOS λόγω Brexit από τις ιρλανδικές παμπ…

Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι ιρλανδικές παμπ εν μέσω διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., με τους ιδιοκτήτες των θρυλικών μπαρ να προειδοποιούν πως οι πωλήσεις θα μειωθούν περαιτέρω εν μέσω της περιόδου αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται η χώρα.

«Το Brexit έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους αριθμούς των επισκεπτών από τη Βρετανία στην Ιρλανδία, που έχουν ήδη να σημειώνουν πτώση φέτος», δηλώνει ο Πατ Κρότι, πρόεδρος της αρμόδιας Ομοσπονδίας της Ιρλανδίας. Ήδη τράπεζες, τεχνολογικοί κολοσσοί και πολυεθνικές εταιρίες διατείνονται πως σκοπεύουν να «μεταναστεύσουν» στην ηπειρωτική Ευρώπη εξαιτίας του Brexit, την ώρα που η Βρετανία έχει αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες του διαζυγίου.

Ο Κρότι επισημαίνει πως η αξία της στερλίνας είναι ένα θέμα-κλειδί για τις παμπ ως τουριστικό προορισμό, αφού συνδέεται άμεσα με την καταναλωτική συμπεριφορά. Ενδεικτικό είναι ότι η στερλίνα έχει καταγράψει μείωση 9% σε σχέση με το ευρώ από το περσινό δημοψήφισμα του Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επισκεπτών στην Ιρλανδία από τη Βρετανία μειώθηκε κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2017) σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο στατιστικών, με τους Βρετανούς τουρίστες να αποτελούν το 40% όλων των επισκεπτών της Ιρλανδίας. Δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας που την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν το Brexit να στοιχίσει στην Ιρλανδία 40.000 θέσεις εργασίας!

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις λιανικής στις παμπ και τα παραδοσιακά μπαρ μπορεί να κατρακυλήσουν, καθώς η βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας παλεύει να συνέλθει από τη χειρότερη οικονομική κρίση που «χτύπησε» το 2008. «Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να έχουν μόλις ξεκινήσει, είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα», υποστηρίζει ο Κρότι.

Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά το Brexit, οι ιθύνοντες στη βιομηχανία της φιλοξενίας υποστήριζαν πως οι επιχειρήσεις τους πλήττονται, αφού οι τουρίστες είναι φειδωλοί στα έξοδά τους και η στερλίνα αποδυναμώνεται. Την ίδια περίοδο, έκθεση της Food and Drink Industry της Ιρλανδίας επεσήμανε πως o ανταγωνισμός εντός του κλάδου αυξήθηκε εντυπωσιακά στον απόηχο του Brexit. Μάλιστα, σε μια οικονομική ανάλυση που επικαλείται η ίδια Ένωση εκτιμάται πως η κατά 1% πτώση της αξίας της στερλίνας συνεπάγεται με 0,7% μείωση των ιρλανδικών εξαγωγών στη Βρετανία, πράγμα που σημαίνει απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ και 7.500 χαμένες θέσεις εργασίας.

Μπίρα… τις άγκυρες

*9,1% αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ιρλανδικές παμπ (2014-2016)

*4,38 ευρώ είναι η μέση τιμή της μπίρας (περίπου 450 ml)

*1,01 δισ. ευρώ είναι το ποσό συνεισφοράς στο υπουργείο Οικονομίας (φόροι/έμμεσοι φόροι 2016)

*54% των Ιρλανδών επισκέπτεται τις παμπ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

*40.500 άνθρωποι εργάζονταν στις ιρλανδικές παμπ το 2016

*7 εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο σε κάθε παμπ

*88% των τουριστών επισκέπτεται παμπ κατά το ταξίδι του

Πηγή:

Tags
Back to top button