Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μνήμες στο Ράβενσμπρουκ: Τραγούδια και τιμή για τους Έλληνες μάρτυρες του Ολοκαυτώματος

Με τραγούδια από το εμβληματικό Μάουντχαουζεν, Έλληνες τίμησαν εκείνους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβανσμπεργκ που βρίσκεται βόρεια του Βερολίνου.

Λίγα λουλούδια και μία ελληνική σημαία μπροστά από τα κρεματόρια του Ράβανσμπεργκ. Αλλά και μουσική από την Eλληνογερμανική Xορωδία «Πολυφωνία» του Βερολίνου που ερμηνεύει τραγούδια από το Μάουντχαουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και άλλες συνθέσεις του Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και το παραδοσιακό τραγούδι «Ξεκινά μια ψαροπούλα» που τραγουδούσαν οι Ελληνίδες στο στρατόπεδο για να πάρουν κουράγιο.

Με αυτόν τον τρόπο Έλληνες τιμούν, εκείνους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκεται βόρεια του Βερολίνου.

«Από το 2002, από τότε που ήρθε εδώ για πρώτη φορά η επιζώσα Μπέτυ Βακαλοπούλου είμαστε σχεδόν κάθε χρόνο εδώ στις επετείους κι είμαστε πολύ περήφανοι που φέτος στα 80 χρόνια έχουμε ένα πολύ μεγάλο ενεργό έργο για να δείξουμε», είπε η Ελένη Βίνγελ Μωραΐτου, μέλος διεθνούς επιτροπής Ravensbrück.

Το Ράβανσμεργκ αποτελεί έναν χώρο φρικιαστικών βασανιστηρίων όπου βρέθηκαν φυλακισμένοι από τους ναζί του Αδόλφου Χίτλερ, 400 Έλληνες, εκ των οποίων οι 265 ήταν γυναίκες.

Tags
Back to top button