Ο Μέμος Μπεγνής ενσαρκώνει τον Μακεδόνα βασιλιά σε ένα υπερθέαμα. Παράταση παραστάσεων μέχρι Κυριακή των Βαΐων πήρε η θεατρική παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος» βασισμένη στο εκπληκτικό παιδικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη στον «Ελληνικό Κόσμο» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίας από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη και το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει και επίσημα τη χρονιά ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». «Μέγας Αλέξανδρος»… Ένας από τους πιο εμβληματικούς ήρωες όλων των εποχών, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά αναδημιουργώντας έναν Αλέξανδρο σε όλες τις πολύπλευρες όψεις του: Αλέξανδρος ο άνθρωπος, Αλέξανδρος ο θεός, Αλέξανδρος ο μυστικιστής, ο στρατιώτης, ο οραματιστής, Αλέξανδρος ο μέγας.
Με γλώσσα απλή και κατανοητή, η παράσταση σκιαγραφεί, μέσα από τον χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη, όλες τις μεγάλες αρετές των Ελλήνων, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία του από τα δεκαπέντε του χρόνια μέχρι το τέλος.
Ο Μέμος Μπεγνής ενσαρκώνει τον Μακεδόνα βασιλιά σε ένα υπερθέαμα γεμάτο χρώματα, φως και συναρπαστική πλοκή, το οποίο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά και σε θεατές όλων των ηλικιών, καθώς είναι συνάμα επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό, καταφέρνοντας να ισοζυγιάσει και να συνταιριάσει αρμονικά τον μύθο με την ιστορική αλήθεια.
Σε συνέντευξη του λέει:
Είναι η πρώτη φορά που κάνετε παιδικό θέατρο;
Ναι είναι η πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι ότι οι παιδικές παραστάσεις αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Πρόκειται για ένα είδος με το οποίο ποτέ δεν είχα ασχοληθεί και χαίρομαι ιδιαίτερα που το έκανα. Ενέχουν και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ειδικά, ο «Μέγας Αλέξανδρος» θα έλεγα ότι έμμεσα συμβάλλει στη εκμάθηση της ιστορίας αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας, οπότε το βάρος της ευθύνηςείναι ακόμα μεγαλύτερο. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μεταφορά ενός παιδικού βιβλίου! Το υπέροχο βιβλίο για παιδιά του Νίκου Καζαντζάκη στο θέατρο! Οπότε, οι δυσκολίες ήταν αρκετές. Νομίζω όμως, ότι η Νανά Νικολάου έκανε εξαιρετική δουλειά και το μετέφερε στη σκηνή αριστουργηματικά.
Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την παράσταση;
Είχα ακούσει πολλά πριν το κάνω. «Δύσκολο είδος… Θέλει προσοχή.. τα παιδιά θαφωνάζουν, θα σου αποσπάνε την προσοχή…». Καμία σχέση.... είναι υπέροχα. Ναι,μεν, είναι πιο «ανήσυχο» κοινό, αλλά όχι αυτό για το οποίο μου μιλούσαν. Τα παιδιά είναι το πιο ειλικρινές κοινό. Προφανώς, έχουμε κάνει μια πολύ καλή,ενδιαφέρουσα και αξιοπρεπή δουλειά, καθώς τα παιδιά δείχνουν να το απολαμβάνουν. Είναι πολύ ήσυχα! Υπάρχουν οι στιγμές που μιλάνε, επειδή ενθουσιάζονται με κάποιες σκηνές ή κάνουν παρατηρήσεις, σχόλια. Αλλά, αυτό είναι και το «νόστιμο» της υπόθεσης. Δείχνουν να συμμετέχουν διακριτικά κι αυτό είναι πολύ γοητευτικό.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μήνυμα της παράστασης «Μέγας Αλέξανδρος» ;
Οπως ανέφερα και παραπάνω, η παράσταση παρουσιάζει τα σημαντικότερα«επεισόδια» από τη ζωή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τα δεκαπέντε του χρόνια και το ημέρωμα του Βουκεφάλα, μέχρι τις εκστρατείες, τις Αλεξάνδρειες, τα ήθη και τα έθιμα της Ανατολής, τον «Γόρδιο Δεσμό» κ.ο.κ. Μέσα από τη σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του και των έργων του βλέπουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν όνειρα. Φιλοδοξίες. Χωρίς να φτάνουν στη ματαιοδοξία βέβαια. Και ότι όταν υπάρχει πίστη, θέληση και καλή διάθεση, αυτά τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτό νομίζω είναι και το σημαντικότερο μήνυμα της παράστασης. Καθώς επίσης, και αυτό που ακούγεται στο τέλος της παράστασης,ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ονειρεύτηκε «έναν κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς φυλετικές διακρίσεις.
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για σχολεία: 10:00
Σάββατο: 14:30 Κυριακή: 11:30
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά