Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενός «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κοινή άσκηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή, κάποιες ακόμη που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, η παραγγελία νέων πολεμικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης που θα παραγγείλει η Λευκωσία και οι διπλωματικές κινήσεις που γίνονται έχουν στόχο να μπλοκάρουν την Άγκυρα και να την αποτρέψουν να κάνει μία «εχθρική» ενέργεια. Επειδή ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα.
Σημειώνεται πώς εντός του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Total στο κοίτασμα «Ονησίφορος», ενώ αρχίζει πλέον να δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ της Κύπρου και η αμερικανική Exxonmobil. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την εξόρυξη, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία παρά την μεγάλη ακτογραμμή που διαθέτει δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Εκεί λοιπόν έρχονται και οι φόβοι της Αθήνας και της Λευκωσίας και σπεύδουν να λάβουν μέτρα προληπτικά. Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης βρέθηκε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε το Πεντάγωνο και μαζί με τον Πάνο Καμμένο είχαν αναλυτική ενημέρωση από τους επιτελείς στο Κέντρο Επιχειρήσεων για το πώς η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει την Κύπρο σε περίπτωση τουρκικής απειλής. Ενδεχομένως να υπάρχουν και πληροφορίες για μείζον επεισόδιο από την Τουρκία το επόμενο διάστημα.
Τα σχέδια υπάρχουν ήδη για την υποστήριξη της Κύπρου σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει μία στρατιωτική κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ήδη γίνονται και ασκήσεις προκειμένου να «συντονιστεί» το σύστημα. Μία εξ αυτών ήταν η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου
Από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ, ενώ από ελληνικής η ΤΠΚ «Σιμιτζόπουλος». Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.
Στην άσκηση αυτή αντέδρασε άμεσα η Τουρκία προβαίνοντας -για μια ακόμη φορά- παρανόμως στην έκδοση ΝAVTEX, ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιήσει άσκηση… εντός του τεμαχίου 11, ενώ χθες πραγματοποίησε 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και σε μία περίπτωση υπήρξε εμπλοκή μεταξύ ελληνικού και τουρκικών μαχητικού.
Η Άγκυρα επίσης φάνηκε να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος ανακοίνωσε πώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί η καθέλκυση του πρώτου σκάφους ανοιχτής θαλάσσης που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ και εντός του 2017 αναμένεται να υπογραφούν συμβόλαια για την ναυπήγηση ακόμα δύο τέτοιων πλοίων.
Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥΠΑΜ θα παρευρεθεί στη τελετή καθέλκυσης του πλοίου, ενώ θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά στην ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.
Οι Τούρκοι λοιπόν δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από την απόκτηση των πλοίων ανοιχτής θαλάσσης (είναι σαν αυτά που χρησιμοποιεί η τουρκική Ακτοφυλακή), ούτε βεβαίως από την απόκτηση ενός σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ανησυχεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ.
Οι δύο χώρες κάνουν συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις, με το Ισραήλ πολλές φορές να αποστέλλει μαχητικά αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας, αλλά και πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή Τουρκία και Ισραήλ απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο λόγω της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν.