Κυβερνητικές πήγες διαψεύδουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού, επισημαίνοντας τα πολλά ανοιχτά ζητήματα αλλά και τα υψηλά θετικά ποσοστά για την κυβέρνηση σε όλες τις μετρήσεις.
Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν οτι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.
Άλλη υπόθεση
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλέρταρε για λίγο με την ιδέα των πρόωρων εκλογών αλλά τελικά την απέρριψε.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, έδωσε εντολή στα κυβερνητικά στελέχη που θα έκαναν δημόσιες εμφανίσεις να βάλουν τέλος στη συζήτηση. Οι πολλές αβεβαιότητες της πανδημίας και της οικονομίας δεν επιτρέπουν, κατά την εκτίμησή του, και εκλογικές περιπέτειες το φθινόπωρο.
Ο ανασχηματισμός, όμως, είναι άλλη υπόθεση. Το κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει εμφανείς και αφανείς δυσλειτουργίες. Σε αυτή τη συγκυρία που το Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί απόλυτο συντονισμό και αφοσίωση στην προσπάθεια συγκράτησης της ύφεσης, ορισμένοι υπουργοί επιλέγουν τακτικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.
Τα περιστατικά αυξάνονται και το μπλοκάκι του Πρωθυπουργού γεμίζει επικίνδυνα με αρνητικές καταγραφές.
Οι εισηγήσεις
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν συνεργάτες του, παρότι το θέμα τον απασχολεί έντονα, δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του, ούτε για τον χρόνο, ούτε για το βάθος των αλλαγών.
Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι πολλές: για δομικό ανασχηματισμό. Για περιορισμένες διορθωτικές αλλαγές σε συγκεκριμένα υπουργεία. Για αναδιάρθρωση των υπουργικών χαρτοφυλακίων με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων κάποιων υφυπουργών. Για περαιτέρω διεύρυνση με αξιοποίηση και άλλων προσώπων πέραν της Νέας Δημοκρατίας.