Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νεχάμερ, εστίασε στο μεταναστευτικό και στη φύλαξη των συνόρων, αναφέρθηκε στην ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στον πόλεμο της Γάζας.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός:
«Με χαρά βρίσκομαι εδώ που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές μας σχέσεις με την Αυστρία. Εχουμε στενές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Νεχάμερ και στο ΕΛΚ και είναι σημαντικό να κρατάμε ενεργές τις σχέσεις μας ενόψει των προκλήσεων.
Προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό. Είμαι ευγνώμον ο ίδιος και ο ελληνικός λαός γιατί η Αυστρία τον Μάρτιο του 2020 στάθηκε πρώτη στο πλευρό μας. Όταν μεταναστευτικές ροές παραβίασαν τα σύνορά μας.
Τότε στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα αλλαγής της φύλαξης των συνόρων κάτι το οποίο πια αποτελεί κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια κάνει πολλά, δείτε τι ισχύει σήμερα στο Ανατολικό Αιγαίο με φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Των μεταναστών.
Δεν είναι δυνατό να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη, όχι μόνο της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης. Ευχαριστώ όμως την Αυστρία και για την υποστήριξη στη μεγαλύτερη χρηματική χρηματοδότηση για φύλαξη των χερσαίων συνόρων.
Η Ελλάδα κατασκευάζει φράχτη στον Έβρο και θα ολοκληρώσει αυτό το έργο, είτε με χρήματα από την ΕΕ, είτε με δικά της. Οι άλλοι δύο πυλώνες έχουν να κάνουν με τους νόμους για το άσυλο και τη νόμιμη διαμονή των μεταναστών.
Παράλληλα, συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς θέλουμε την ένταξη των χωρών, αλλά κάθε φάντασμα εθνικισμού καταλήγει να απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα. Έχουμε κοινό όραμα για ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά χωρίς εκπτώσεις των υποχρεώσεων των κρατών.
Μητσοτάκης: Παραβρέθηκε στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, που ήταν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, πάγια θέση της Ελλάδας είναι η άμεση ολοκλήρωση εχθροπραξιών και άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, συζητήσαμε για τις προτεραιότητες στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως την πρόταση Ντράγκι για τα οικονομικά της ΕΕ. Για εμάς προτεραιότητα είναι η κοινή άμυνα κάτι που πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.
Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα σε μετανάστες, κόβοντας τα επιδόματα όσων έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν καταγραφεί εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα δαπανά σημανιτκούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από ΕΕ για όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος την επιδοματική πολιτική» ωστόσο πρόσθεσε πως «σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία, εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».
Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν είναι σωστό να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα» για να καταλήξει: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα που μόλις βγήκε από την κρίση να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ότι έχει για τους Έλληνες πολίτες».
Νεχάμερ: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην προστασία των συνόρων
Από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ τόνισε: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια. Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι Παλαιστίνιοι είναι και εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα», σημείωσε αρχικά ο κ. Νεχάμερ.