Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», το οποίο πραγματοποιείται τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, με την συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.
Τις εργασίες του Φόρουμ θα ανοίξουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γερμανός ομόλογός του, υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσουν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός και ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) Μάρτιν Βάνσλέμπεν. Οι δύο φορείς, με τη στήριξη του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), έχουν αναλάβει και την ευθύνη της υλοποίησης του Φόρουμ.
Ποιοι θα λάβουν μέρος
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ θα λάβουν ακόμη μέρος ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.
Η γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Αντρέας Φάιχτ, την υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ελίζαμπετ Βίνκελμάιερ-Μπέκερ και τον επίτροπο του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις Τόμας Γιάρτσομπεκ.
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν σε συζήτηση, περιλαμβάνεται το ελληνικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας, η ενεργειακή μετάβαση και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα θέματα καινοτομίας και αειφόρου ανάπτυξης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολλές απευθείας συναντήσεις (Β2Β) προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών.
Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ
Στο περιθώριο του Φόρουμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με Γερμανούς επενδυτές, ενώ αργότερα το βράδυ θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου του Γερμανικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP).
Στην συνάντηση με την Μέρκελ αναμένεται να τεθεί και το θέμα του προσφυγικού και τα όσα γίνονται στον Έβρο.
Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 555 σύνεδροι, 235 Έλληνες και 320 Γερμανοί εκπροσωπώντας 198 γερμανικές και 125 ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί 47 Β2Β συναντήσεις Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών-επενδυτών, όπως και 6 G2G συναντήσεις εκπροσώπων της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης.
Στη διοργάνωση θα λάβουν χώρα 4 πάνελ με τη συμμετοχή experts από βασικούς κλάδους του επιχειρείν καθώς και 3, στα οποία θα τοποθετηθούν υψηλόβαθμοι παράγοντες των κυβερνήσεων των δύο χώρων, ανώτατα στελέχη των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Γερμανίας, όπως και εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών φορέων χρηματοδότησης.
Συνολικά στο συνέδριο θα τοποθετηθούν 37 ομιλητές. Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Dr. Martin Wansleben, CEO της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Σημειώνεται ότι την ευθύνη υλοποίησης του Φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).