Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μητσοτάκης : Έρχονται καλά νέα για την οικονομία - Tι σχολίασε για πληθωρισμό, ΑΕΠ και επενδύσεις


Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Bloomberg ανέφερε πως η Ελλάδα πέτυχε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και τη μείωση των "κόκκινων δανείων" στη χώρα μας.


Την αλματώδη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας από την εποχή του 2015 έως σήμερα, περιγράφει σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα ελληνικά ομόλογα που, όπως αναφέρει έχουν εξελιχθεί στο αγαπημένο χρέος των διεθνών επενδυτών.

Σχολιάζοντας το άρθρο στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει λόγο για καλά νέα, ενώ αναφέρει ότι τα νέα που έπονται θα είναι ακόμη καλύτερα.

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός σημειώνει τις αναφορές που κάνει το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο στο ρυθμό ανάπτυξης που επιτυγχάνει η χώρα μας και το ρυθμό μείωσης των «κόκκινων δανείων» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η επέκταση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και το ποσοστό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι “αξεπέραστο από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε αλλού, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg”. Καλά νέα, και περισσότερα καλά νέα σύντομα» γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γράφει ο επίτιμος αρχισυντάκτης του Bloomberg News, Μάθιου Γουίνκλερ, ήταν 2015 και σε αντίθεση με το Βrexit που συνέβη έναν χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός για την Ελλάδα, δηλαδή το Grexit, ήταν ένα ήδη αποτυχημένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα λονδρέζικα ΜΜΕ, τα οποία αναγνωρίζουν τώρα- με καθυστέρηση – την ανοησία τους.

Όλοι, από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν μέχρι τον Τζορτζ Σόρος είχαν πιστέψει ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε και ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν απλά θέμα χρόνου, ενώ άλλοι χαρακτήριζαν τη χώρα «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Όπως αναφέρει ο Γουίνκλερ, το Grexit δεν συνέβη ποτέ γιατί έτσι αποφάσισε η αγορά ομολόγων. Ο δείκτης αναφοράς του ελληνικού χρέους είχε ήδη ανακάμψει από το χαμηλό του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές.

Έκτοτε, οι επενδυτές έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος.

Όλα αυτά, σημειώνει το άρθρο, αποτελούν το προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στη φρενίτιδα που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες για την Credit Suisse και την First Republic.

Το έθνος των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, σε πείσμα των αξιολογήσεων, είναι πλέον μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις του πληθωρισμού, της αύξησης του ΑΕΠ, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα θα πρέπει να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody’s, S&P Global Ratings και Fitch το 2008.

Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας διευρύνθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού τομέα, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταστροφή της εικόνας της χώρας αποτυπώνεται στο Bloomberg Country Risk Political Score που καταρτίστηκε το 2009 και το οποίο μετρά την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% τα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%).


Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, η ελληνική είναι πλέον η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη, με ισχυρές τουριστικές ροές, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (βλ. Microsoft) και μια αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία

Όπως πάντως σημείωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «Εχουμε πολλά να κάνουμε στους θεσμούς», όπως «οι καθυστερήσεις στις υποδομές», είπε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών που ήταν η πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία και σε αυτό το τελευταίο αποδίδει εν μέρει τη μη αναβάθμιση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ακόμα και εν μέσω της αδιάλειπτης ανόδου του πληθωρισμού, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται με το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο κατά μέσο όρο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας. Το χρέος της διαπραγματευόταν για τελευταία φορά τόσο ευνοϊκά το 2005, όταν η χώρα είχε βαθμολογηθεί με «Α».

Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ως τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως με πενταετή συνολική απόδοση 18%, ενώ οι 60 εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύονται φέτος παγκόσμιοι νικητές με απόδοση 12%.

Tags
Back to top button