Την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε με την κρίση αυτή την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή που είναι προϋπόθεση σταθερότητας. Καλούμε τα μέρη σε αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που θα είναι ευρείας κλίμακας πόλεμος. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο», είπε στην αρχή της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα οικονομίας λέγοντας ότι: «στο μεσοπρόθεσμο, καταγράφεται μια πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά που αποτύπωσα και εγώ στις επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μείωση χρέους που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες υπέρ του πολίτη».
«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χώρας και των πολιτών για να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μεσοπρόθεσμο
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια σύνοψη των επαφών του στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση να αναφερθεί και στις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που «προσθέτουν» αβεβαιότητες στην περιοχή. Ούτως ή άλλως εκκρεμεί για το επόμενο διάστημα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις.
Επί του προκειμένου, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς θα παρουσιάσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ορίζοντα το 2028. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, τα πλεονάσματα, αλλά και οι «κόφτες» δαπανών που θα κρίνουν ποια είναι τα υπερβάλλοντα ποσά που μπορούν να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια σε κοινωνικές παροχές. Όπως μεταδίδουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, μπαίνουμε σε μια πιο «σφιχτή» περίοδο, όπου η τυχόν υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα δεν θα σημαίνει και την ύπαρξη ενός ποσού προς διάθεση σε κοινωνικές παροχές. Αντίθετα, το όποιο υπερπλεόνασμα θα προορίζεται για το χρέος. Με άλλα λόγια, τα περιθώρια για έκτακτες παροχές περιορίζονται.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους
Συναγερμός για τη βία ανηλίκων
Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί επισταμένως και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, αρκετές δράσεις του οποίου εξαγγέλθηκαν και από το βήμα της ΔΕΘ.
Κρίσιμη, όμως, θεωρείται η παρέμβαση που θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και αυστηρότερες διατάξεις για τη βία ανηλίκων, η οποία έχει πάρει μορφές χιονοστιβάδας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να αναφερθεί στο ζήτημα στην εισηγητική του τοποθέτηση, ενώ στις παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η αύξηση των ποινών και των χρηματικών προστίμων για γονείς που επιδεικνύουν πλημμελή εποπτεία.
Ως προς τις ποινές, θα ορίζεται τουλάχιστον στο 1 έτος, ενώ θα «χαμηλώσει» και ο ηλικιακός πήχης για να οδηγείται ένας έφηβος σε αναμορφωτήριο από τα 15 στα 14 έτη. Επίσης, στο τραπέζι είναι να υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο ποινής σε περίπτωση οπλοκατοχής ή σε περίπτωση υποτροπής του ανήλικου.
Αγροτικά δάνεια και 19.000 προσλήψεις
Η κυβέρνηση παράλληλα δρομολογεί και άλλα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, αυτή τη φορά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Με τη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι αγρότες να δρομολογήσουν την αποπληρωμή του υπολοίπου.
Τέλος, από το υπουργικό θα πάρει το «πράσινο φως» ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025, με εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Οι προσλήψεις για το 2025 θα είναι λίγο περισσότερες από 19.000 και 4.000 εξ αυτών θα αφορούν το ΕΣΥ. Πάντως, όπως παραδέχονται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από τις προσλήψεις του 2024, εξ ου και πήγε στη Βουλή ρύθμιση για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.