Σε εξέλιξη είναι η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην οικονομία.
Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Μητσοτάκης: Πετύχαμε τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει
Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες , καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράταση για τρεις μήνες, έως το τέλος Ιουλίου, για την προστασία της α’ κατοικίας.
Είπε επίσης ότι στις 30 Μαρτίου «φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες Covid και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε» προσθέτοντας ότι «χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς από κορονοϊό. Στο διάστημα των δυο μηνών η κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των πολιτών θυσιάζοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε». Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους ιδιώτες δωρητές που έσπευσαν να προβούν σε χορηγίες, καταβάλλοντας 64 εκατομμύρια ευρώ για κρεβάτια, αναπνευστήρες, μάσκες και αντιδραστήρια.
Ακολούθως επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «το... λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015 και όσο λίπασμα και αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει πάλι βλαστάρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία να τις επιστρατεύσουμε αλλά δεν χρειάστηκε γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έφτασε στα όριά του. Αν το είχαμε κάνει, επιτάσσοντας ιδιωτικές κλινικές χωρίς να τις χρειαζόμαστε, θα είχαμε πετάξει 57 εκατομμύρια ευρώ σε αχρείαστες αποζημιώσεις».
Βάσει των στοιχείων που έδωσε, οι κλίνες ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα ανήλθαν από τις 565 στις 1015 και εγκρίθηκαν οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. "Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο" ήταν τα λόγια του. Τώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, «κύριο μέλημά μας είναι να μπορεί να επεκταθεί η υγεία των συμπολιτών μας και στην οικονομία. Η τρικυμία και η ύφεση θα είναι δυστυχώς μεγάλη και παγκόσμια».