Χρήση μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού θα γίνεται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς. Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η μάσκα θα παραμείνει για αρκετό καιρό στη ζωή μας, καθώς και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό, θα συνεχίσει η χρήση της.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021, ανακοίνωσε πως «η μάσκα θα χρησιμοποιείτε και μετά το εμβόλιο».
Η συγκεκριμένη δήλωση, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν πως το εμβόλιο δεν αποτελεί από μόνο του, λύση κατά της πανδημίας, κι ότι θα χρειαστεί για αρκετό καιρό να χρησιμοποιούνται τα υγειονομικά μέτρα.
Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση
Οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα όταν το εμβόλιο διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, θα δοθεί προτεραιότητα.
Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, λοιπόν, θα εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτήν δεν θα μετάσχουν οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, καθώς και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από την Covid-19.
Αυτό δήλωσε στη χθεσινή (14/12) ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίλησε, δε, για τις ανησυχίες που εγείρονται αναφορικά με το εμβόλιο. «Εύλογα τίθεται το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία», εξήγησε.
Όσον αφορά στην την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σύμπραξης Pfizer και BioNTech, υπογράμμισε πως σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές ήταν άνω των 55 ετών, ενώ 4.500 άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και 1.000 άτομα άνω των 75 ετών. Την ίδια ώρα, οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια κ.τ.λ.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% και αυτό ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών», σημείωσε.
Εμβόλιο Pfizer
Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Μετά από την παραλαβή -χθες (14/12) το απόγευμα- πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η CHMP από την εταιρεία (σ.σ. σύμπραξη Pfizer και Biontech) και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί (σ.σ. η έγκρισή του) εάν είναι δυνατόν. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί».
Αυτό αναφέρει διά μέσου ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες, χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.