Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την έξαρση της πανδημίας. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για την πορεία της νέας μάχης με τον κορονοϊό. Ένα πεδίο ειλικρινούς διαλόγου. Και μία θεσμική αφορμή για να επικρατήσει, επιτέλους, η αλήθεια σε βάρος των μύθων», σημείωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η επόμενες μέρες, η επόμενη εβδομάδα οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες. Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συμπλήρωσε.
«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς [για το τι κάναμε για Υγεία, νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ]. Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εγώ δεν θα πω ότι όλα είναι άριστα, θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα τεστ που διενεργούνται ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».
«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα. Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», υποστήριξε.
Εμείς θα λέγαμε ότι χάθηκε η μπάλα, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη από χθες πρωί τα πρώτα μηνύματα που άφηναν να φανούν οι λοιμοξιωλόγοι ήταν ότι η κατάσταση δεν σώζεται και ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα.
Στις 15:00 χθες πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη πολύ κλειστή με λοιμοξιολόγους και τον Πρωθυπουργό και εκεί ο τελευταίος διαπίστωσε ότι η Θεσσαλονίκη πάει να γίνει… Μπέργκαμο και ότι η Αθήνα έχει μεγάλη εκθετική αύξηση κρουσμάτων που θα συνεχιστεί σίγουρα για τις επόμενες 7-10 μέρες.
Που σημαίνει ότι θα βλέπουμε 2.000 -3.000 κρούσματα την ημέρα για καιρό.