Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν: «Ήταν καλό παιδί- Έχασε κάπως τον δρόμο του»

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλία Γκάνεμ σπάει τη σιωπή της και μιλάει για το γιο της.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian η Αλία Γκάνεμ είπε ότι θυμάται τον Οσάμα ως ένα ντροπαλό παιδί, που μεγάλωσε για να γίνει ένας ευσεβής μουσουλμάνος στην ύστερη εφηβεία του.

Αλλά, όπως λέει, το παιδί που απέκτησε από τον πρώτο της άνδρα και μεγάλωσε με τον δεύτερο, πιάστηκε στα δίχτυα μιας αίρεσης που του άλλαξαν τα μυαλά όταν πήγε να σπουδάσει οικονομικά στο «Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ» στη Τζέντα.

«Οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιο τον άλλαξαν. Έγινε άλλος άνθρωπος», λέει.

Ένας απ-’ τους ανθρώπους που γνώρισε εκεί ο Οσάμα, ήταν ο Αμπντουλά Αζάμ, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που εξορίστηκε αργότερα από τη Σαουδική Αραβία κι έγινε ο πνευματικός σύμβουλος του αρχιτρομοκράτη, που έμελλε να πέσει νεκρός από τις σφαίρες των Αμερικανών κομάντος στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2011.

«[Ο Οσάμα] ήταν πολύ καλό παιδί μέχρι που γνώρισε κάποια άτομα που του έκαναν πλύση εγκεφάλου, όταν είχε πατήσει τα είκοσι. Μπορείς να το αποκαλέσεις αίρεση. Μάζευαν χρήματα για το σκοπό τους. Όλο του έλεγα να τους αποφεύγει και ποτέ δεν παραδεχόταν τι έκανε γιατί με αγαπούσε πολύ», είπε η 75χρονη.

Πρόσθεσε δε ότι η ζωή της έγινε πολύ δύσκολη επειδή το πρώτοτοκο παιδί της ήταν συνέχεια μακριά της.

Όταν ο Οσάμα πήγε λίγο αργότερα στο Αφγανιστάν οι δικοί του ήταν περήφανοι για τη δράση που ανέλαβε κατά της σοβιετικής κατοχής. Μετά πήγε στο Σουδάν κι από τότε άρχισαν τα βάσανα και τα χρόνια της ντροπής για τους Μπιν Λάντεν.

Ο Οσάμα επέστρεψε στο Αφγανιστάν κι η οικογένειά του τον συνάντησε για τελευταία, όπως λέει, φορά το 1999 στη βάση του έξω από την Κανταχάρ.

«Ήταν ένα μέρος κοντά στο αεροδρόμιο που είχαν καταλάβει από τους Ρώσους», είπε η Αλία. «Ήταν πολύ χαρούμενος που μας υποδέχθηκε. Μας έδειχνε κάθε μέρα τα κατατόπια. Σκότωσε κι ένα ζώο και κάναμε ένα γλέντι, όπου προσκάλεσε τους πάντες».

Η Γκάνεμ δεν ένιωσε ποτέ ντροπή για τον τρομοκράτη γιο της πιστεύοντας ότι οι σύντροφοί του ήταν που τον άλλαξαν.

-Δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορούσε να γίνει τζιχαντιστής;

-Ουδέποτε πέρασε απ’ το μυαλό μου», είπε. Κι όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό συνέβη;

«Όλοι μας ήμασταν εξαιρετικά αναστατωμένοι. Δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Γιατί να πετάξει έτσι τα πάντα;», πρόσθεσε.

Αλλά ένας εκ των ετεροθαλών αδελφών του Οσάμα, ο Αχμάντ, είπε στον Guardian ότι η μητέρα τους αρνείται να αντικρίσει κατάματα την πραγματικότητα επειδή εξακολουθεί να αγαπά τον γιο της. «Όλο τους άλλους στον περίγυρό του κατηγορεί», λέει. «Ξέρει μόνον την καλή του πλευρά, του καλού αγοριού, εκείνη που όλοι γνωρίσαμε. Ποτέ δεν γνώρισε τη τζιχαντιστική του πλευρά».

Ο δημοσιογράφος του Guardian συνομίλησε επίσης με τον επί 24 χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διηγείται τις επαφές του με τον Οσάμα μπιν Λάντεν τα χρόνια πριν από το 2001 και το πώς εκείνος γινόταν σταδιακά όλο και πιο «πολιτικός», πιο ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος. Βασικό μέλημα του αξιωματούχου είναι να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως η κυβέρνηση του Ριάντ δεν είχε καμία σχέση με τα τρομοκρατικά σχέδια και τις ενέργειες του Μπιν Λάντεν, αλλά ότι αντίθετα προσπαθούσε να τον τιθασεύσει.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι για κάποιους στη Σαουδική Αραβία ο Οσάμα μπιν Λάντεν εκτέλεσε θεάρεστο έργο, αλλά σημειώνεται ότι ο βαθμός υποστήριξης στις πράξεις του είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Η μητέρα του αναφέρει ότι συνομιλεί συχνά με τις συζύγους στο χαρέμι του γιου της, που έχουν μεν άδεια να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τζέντα, αλλά απαγορεύεται να φύγουν από το βασίλειο.

Ο Αχμάντ παραδέχθηκε ότι όλα τα αδέλφια του Οσάμα ένιωσαν ντροπή για τις πράξεις του και γνώριζαν ότι θα αντιμετωπίσουν φρικτές συνέπειες και κατακραυγή. Όπως είπε, όλα τα μέλη της οικογένειας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Σαουδική Αραβία, όπου ανακρίθηκαν από τις Αρχές και τους απαγορεύτηκε για ένα διάστημα η έξοδος από τη χώρα.

Τώρα, δύο δεκαετίες, αργότερα, μπορούν πλέον να μετακινούνται σχετικά ελεύθερα εντός και εκτός του βασιλείου, αλλά παραμένουν στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών του πλανήτη.

Ως μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας θέλουν να αποτινάξουν το παρελθόν τους, αλλά δεν κρύβουν το φόβο τους ότι ο 29χρονος γιος του Οσάμα, ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι κρύβεται στο Αφγανιστάν και θέλει να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του, μπορεί να αναβιώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος...

«Νομίζαμε ότι όλοι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Και ξαφνικά ο Χαμζά λέει ‘θα εκδικηθώ για τον πατέρα μου’», λέει ένα άλλο από τα ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, ο Χασάν αλ Αττάς. «Αν τον είχα μπροστά μου θα του έλεγα ‘ο Θεός μαζί σου, σκέψου δυο φορές για αυτό που κάνεις. Μην επαναλαμβάνεις τα βήματα του πατέρα σου. Μπαίνεις σε φρικτά μέρη της ψυχής σου’».

 

Tags
Back to top button