Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Έντονος προβληματισμός για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Έντονο προβληματισμό για το περιεχόμενο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων,παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη άμεσης έγκρισης του Συμφώνου, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανησυχίες της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, οι οποίες αποτελούν και τις κεντρικές πύλες εισόδου μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.

Ο υπουργός εστίασε τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης στον μηχανισμό αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι έχει λιγότερο δεσμευτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε περίπλοκες διαδικασίες αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων.

«Αναφορικά με το ζήτημα της αλληλεγγύης, τονίζεται ότι ακόμη κι αν υπάρξει ευελιξία, σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι σημαντική και ουσιαστική. Η όποια εναλλακτική μορφή της- για παράδειγμα βοήθεια στην προστασία συνόρων, παροχή πόρων, επιστροφές - θα πρέπει να είναι όχι απλώς αποφασιστική στο μέγεθος αλλά να ενεργοποιείται μόνο εάν έχει ήδη εξασφαλισθεί ο απαραίτητος αριθμός μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη-μέλη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης εκφράζοντας προβληματισμό για το γεγονός ότι τα άλλα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόβλημα μόνο με υλική συνεισφορά και να διατηρούν το δικαίωμα άρνησης του προγράμματος μετεγκατάστασης.

«Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το σχέδιο Κανονισμού για την διαλογή των παράνομα εισερχομένων προσώπων (screening) στα εξωτερικά σύνορα, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Επιφορτίζει δυσανάλογα τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ατόμων σε χώρους που καταλήγουν, κατά πλάσμα δικαίου, να μην θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης επισήμανε και το ζήτημα της χρηματοδότησης της νέας περιόδου 2021-27 για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι οι αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα περιορίζονται σημαντικά και ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή ή τον δραστικό περιορισμό προγραμμάτων φιλοξενίας, ένταξης και προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων.
 

Tags
Back to top button