Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μισέλ: "Στη Σύνοδο Κορυφής θα αξιολογηθεί η σχέση της ΕΕ με τη Γεωργία"

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πίεσε την Κυριακή για ταχεία και διαφανή έρευνα για εικαζόμενες παρατυπίες κατά τις εκλογές στη Γεωργία και είπε ότι θα θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο.

«Οι εικαζόμενες παρατυπίες κατά τις εκλογές στη Γεωργία πρέπει να διευκρινιστούν σοβαρά και να αντιμετωπιστούν», είπε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας κέρδισε σχεδόν το 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου , ανακοίνωσε την Κυριακή η εκλογική επιτροπή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν ωστόσο το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας σημαντικές παραβιάσεις.

Το αποτέλεσμα, με σχεδόν όλες τις περιφέρειες μετρημένες, ήταν ένα πλήγμα για τους φιλοδυτικούς Γεωργιανούς που έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ ενός κυβερνώντος κόμματος που έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Ρωσία και μιας αντιπολίτευσης που στοχεύει στην ταχεία ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

Ο Μισέλ είπε ότι θα θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη στις 8 Νοεμβρίου, η οποία θα "αξιολογήσει την κατάσταση και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας με τη Γεωργία".

Κάλεσε επίσης τη γεωργιανή ηγεσία να επιδείξει τη σταθερή της δέσμευση στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

«Ο εποικοδομητικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας», είπε.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο της Γεωργίας, που εξελέγη για τέταρτη θητεία, θα λάβει 89 έδρες στο κοινοβούλιο, μία λιγότερες από ό,τι εξασφάλισε το 2020, ανέφερε η επιτροπή, ενώ τα  τέσσερα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνουν συνολικά 61 έδρες.

Μια σειρά παραβιάσεων αναφέρθηκαν την Κυριακή από τρεις ξεχωριστές αποστολές παρατηρητών, οι οποίες είπαν ότι σημειώθηκαν προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος, δωροδοκίας, εκφοβισμού ψηφοφόρων και βίας κοντά στα εκλογικά τμήματα, που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για νοθεία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, σκοπεύω να βάλω τη Γεωργία στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου στη Βουδαπέστη.

Σημειώνουμε την προκαταρκτική αξιολόγηση του ΟΑΣΕ/ΓΔΔΑΔ και καλούμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή  και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση εκλογικών παρατυπιών και καταγγελιών για αυτές.

Αυτές οι εικαζόμενες παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν σοβαρά και να αντιμετωπιστούν.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της ΕΕ προς τη γεωργιανή ηγεσία να επιδείξει τη σταθερή της δέσμευση στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ, σύμφωνα επίσης με τα συμπεράσματα των συνόδων του  Ιουνίου και του Οκτωβρίου.

Ο εποικοδομητικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας.

Tags
Back to top button