Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μήπως χρειάζεστε «αποτοξίνωση» από τα social media; - 5 βήματα για να «επανασυνδεθείς» με τη ζωή σου

Έχεις νιώσει ποτέ ότι ούσα κολλημένη στο κινητό σου χάνεις πολύτιμες στιγμές από τον κόσμο γύρω σου; Όσο δραστήρια κι αν είσαι στα social media, είναι σημαντικό να θέτεις όρια στον εαυτό σου, ώστε να έχεις πάντα κατά νου την επίγνωση ότι πρόκειται για μια διαδικτυακή «παρέα» κι όχι για την κανονική ζωή σου.

Μπορεί να έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία, άρθρα και να έχουν γίνει πολλές διαλέξεις σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση των social media, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο του εθισμού και του αποπροσανατολισμού.

Έπαθε σοκ όταν είδε τον… νεκρό πρώην της ενεργό στα social media

Ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως η πολύωρη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το γεγονός ότι περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά από μια οθόνη - είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση - έχουν αντίκτυπο στην προσοχή μας. Σύμφωνα με μια άποψη, οι «νέοι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν λιγότερη προσοχή από ένα χρυσόψαρο». Ωστόσο, αυτή η θέση δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μια σειρά από μελέτες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Essex, απέδειξε ότι η συνεχόμενη έκθεση στις οθόνες μειώνει την εγγύτητα, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση, όταν συζητάμε για σημαντικά θέματα. Αγνοώντας τον συνομιλητή σου, επειδή κάνεις σκρολ στο Instagram – το λεγόμενο phubbing – του δημιουργείς τα αισθήματα της απόρριψης και της κατωτερότητας, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Η ίδια έρευνα υποστηρίζει, επίσης, πως οι γονείς που είναι προσηλωμένοι στα κινητά τους, περνώντας λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους, έμμεσα τα βλάπτουν. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ είναι ανίκανα να διαχειριστούν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα, δημιουργούν λάθος πρότυπα για τα παιδιά, αφού τους ωθούν στο να περάσουν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί συνιστούν να το αποφεύγουμε.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσες ώρες την ημέρα είμαστε με ένα κινητό στο χέρι. Όταν βρισκόμαστε με φίλους, συναδέλφους, παιδιά, είναι σημαντικό να αφήνουμε το κινητό στη τσάντα μας και να απολαμβάνουμε τη συναναστροφή μαζί τους, ενισχύοντας τις ικανότητές μας στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση.

Μπορεί τη στιγμή που «χανόμαστε» στο κινητό μας, να χάνουμε κάτι σημαντικό από τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας. Αν, λοιπόν, νιώθεις πως διανύεις μια περίοδο ιδανική για social media detox, τα παρακάτω tips θα σου φανούν χρήσιμα:

1.Θέσε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ασχολείσαι/χαζεύεις στα social media
2. Απόφυγε να βγάζεις το κινητό από την τσάντα σου, όταν είσαι με παρέα.
3.Αφιέρωσε το 100% της ενέργειάς σου στα παιδιά, όταν είσαι μαζί τους. Το κινητό θα είναι πάντα εκεί, οι στιγμές όχι.
4.Άφησε το κινητό εκτός δωματίου το βράδυ, αποφεύγοντας την έκθεση στη μπλε οθόνη πριν από τον ύπνο.
5.Επέλεξε να περάσεις πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, δοκιμάζοντας κάποια νέα δραστηριότητα.

Tags
Back to top button