Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μικροβιακή ζωή στην Αφροδίτη; Τι λένε οι επιστήμονες και η NASA

Επιστήμονες βρήκαν ίχνη του αερίου φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και εξετάζεται αν είναι ένδειξη πως ο πλανήτης υποστηρίζει τη μικροβιακή ζωή.

Σύμφωνα με τo National Geographic αστρονόμοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Nature Astronomy και πλέον το ερώτημα είναι αν η Αφροδίτη φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής, αν και το συγκεκριμένο αέριο είναι βλαβερό.

Η φωσφίνη είναι ένα δύσοσμο, εύφλεκτο αέριο και εκμηδενίζει τις πιθανότητες επιβίωσης μορφών ζωής που βασίζονται στο οξυγόνο, κάτι οξύμωρο για το ενδεχόμενο να ευδοκιμεί η ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο άρθρο αναφέρεται πως από όσα είναι γνωστά η φωσφίνη μπορεί να παραχθεί μόνο από τη ζωή. Μάλιστα το συγκεκριμένο αέριο χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξακολουθεί να παράγεται ως γεωργικό υποκαπνιστικό.

Οι επιστήμονες αναφέρει ότι η φωσφίνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, σημειώνοντας πως είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η συγκεκριμένη ανίχνευση φωσφίνης θα πρέπει να επαληθευτεί ωστόσο, καθώς το δακτυλικό αποτύπωμα που περιγράφεται στη μελέτη θα μπορούσε να είναι ένα λανθασμένο σήμα που εισήχθη από τα τηλεσκόπια ή από την επεξεργασία δεδομένων.

Η ζωή σε μια «κόλαση»

Η Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης από τον ήλιο και θεωρείται από καιρό δίδυμος της Γης. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον πλανήτη μας, με παρόμοια βαρύτητα και σύνθεση.

Για αιώνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι πίστευαν ότι η επιφάνειά της μπορεί να καλύπτεται από ωκεανούς, πλούσια βλάστηση και καταπράσινα οικοσυστήματα, παρέχοντας μια δεύτερη όαση για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ωστόσο είναι εξωπραγματική για τα δεδομένα της Γης, καθώς φτάνει ξεπερνάει τους 460 βαθμούς Κελσίου και θυμίζει... κόλαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θέση της  NASA

H NASA μέσω ανακοίνωσής της δεν σχολιάζει άμεσα τα ευρήματα της έρευνας, ωστόσο σημειώνει πως: «εμπιστευόμαστε τη διαδικασία επιστημονικής αξιολόγησης και ανυπομονούμε για την έντονη συζήτηση που θα ακολουθήσει».

Η NASA διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστροβιολογίας που αναζητά τη ζωή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε όλο το ηλιακό σύστημα και όχι μόνο.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πραγματοποιήσαμε νέες ανακαλύψεις που συνεπάγονται συλλογικά σημαντική αύξηση της πιθανότητας εύρεσης ζωής αλλού.

Όπως και με έναν αυξανόμενο αριθμό πλανητικών σωμάτων, η Αφροδίτη αποδεικνύεται ότι είναι ένα συναρπαστικό μέρος ανακάλυψης, αν και δεν ήταν σημαντικό μέρος της αναζήτησης ζωής λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, της ατμοσφαιρικής σύνθεσης και άλλων παραγόντων.

Δύο από τις επόμενες τέσσερις υποψήφιες αποστολές για το Πρόγραμμα Ανακάλυψης της NASA επικεντρώνονται στην Αφροδίτη, όπως και η αποστολή EnVision της Ευρώπης, στην οποία η NASA είναι εταίρος.

Tags
Back to top button