Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στη Βόρεια Αμερική πριν από 130.000 χρόνια.
Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί -και ήδη εκφράζεται μεγάλος σκεπτικισμός από άλλους επιστήμονες- τότε θα πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία του Νέου Κόσμου. Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πριν από 14.000 έως 15.000 χρόνια, ενώ ορισμένες γενετικές, αλλά όχι αρχαιολογικές, ενδείξεις φθάνουν το πολύ έως πριν από 23.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο άνθρωπος πάτησε στην Αμερική πριν από 15.000 χρόνια και γενετικές εξετάσεις έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι εκείνοι ήταν πρόγονοι των αυτοχθόνων Αμερικανών που έφτασαν στη Βόρεια Αμερική από την Ασία.
Αν τελικά ο άνθρωπος περπατούσε στην Αμερική 100.000 χρόνια νωρίτερα, πιθανώς να μην είχε σχέση με κάποια από τις γνωστές ομάδες. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έφυγε από την Αφρική παρά πριν από 50.000 έως 80.000 χρόνια όπως έδειξαν πρόσφατες γενετικές μελέτες.
Αν οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας δεν ήταν σύγχρονοι άνθρωποι, τότε θα πρέπει να ήταν Νεάντερταλ ή κάποια άλλη αφανισμένη ομάδα του ανθρώπινου γενεαλογικού δένδρου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο δρα Τόμας Ντεμέρ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν ίχνη ανθρώπινης επέμβασης πάνω στα οστά και στα δόντια ενός μαστόδοντου (αμερικανικού μαμούθ), που έχει εκτιμώμενη ηλικία περίπου 131.000 ετών (συν/πλην 9.400 χρόνια).
Τα οστά και τα δόντια, που ανακαλύφθηκαν τυχαία στην Καλιφόρνια κατά τις εργασίες διάνοιξης ενός δρόμου, φαίνονται να έχουν υποστεί θραύση με σκληρά αντικείμενα και όχι από γεωλογικές ή άλλες φυσικές διαδικασίες, ούτε από δαγκωματιές άλλων ζώων. Κοντά σε αυτά τα οστά βρέθηκαν πέτρες που φέρουν ίχνη φθοράς και θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι κάποιος πρόγονος του ανθρώπου, που ήδη ζούσε στην Αμερική εκείνη την εποχή, είχε την επιδεξιότητα να κάνει κάτι τέτοιο, πιθανώς με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα οστά των μαστόδοντων ως εργαλεία. Δεν ανακαλύφθηκαν, πάντως, καθόλου ίχνη των ίδιων των ανθρωπίνων σκελετών.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι κάποιοι πρόγονοί μας είχαν φθάσει στην Αμερική τόσο παλιά -ίσως περπατώντας από τη Σιβηρία έως την Αλάσκα μέσω μίας γέφυρας ξηράς στο Βερίγγειο- κάτι που όμως θεωρείται αδιανόητο για τους περισσότερους επιστήμονες. Δεν είναι έτσι παράξενο που ουκ ολίγοι άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου πειστεί από τα νέα στοιχεία και από την ερμηνεία που τους δίνουν οι ερευνητές. Κάποιος από αυτούς είπε, «η φύση είναι πονηρή, μπορεί να σπάσει τα οστά και να τροποποιήσει τις πέτρες με μυριάδες τρόπους».
Ο διεθνούς φήμης παλαιοντολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δήλωσε: «Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από επόμενες μελέτες, τότε θα πρέπει να αλλάξει το κάθε τι που νομίζαμε ότι ξέρουμε για την πρώιμη ανθρώπινη αποίκιση της Αμερικής. Αν επαληθευθούν, τότε τα ευρήματα μπορεί να σημαίνουν πως αρχαϊκοί άνθρωποι, όπως οι Νεάντερταλ ή οι Ντενίσοβαν, ήσαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής και όχι οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens)».
Όμως, πρόσθεσε, ότι «οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν και εντυπωσιακές αποδείξεις». Κάτι που, προς το παρόν, δεν φαίνεται να συμβαίνει.