Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα εντοπίζονται τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός…
Τα αρχαία μνημεία πάντως μέχρι και αυτά των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.
Ηδη διενεργήθηκε αυτοψία από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου στα κηρυγμένα μνημεία της Λέσβου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες βλάβες από τον σεισμό.
Κατόπιν αυτού, σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιανέλη, καθώς και με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και τους Εφημέριους των Ιερών Ναών: Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγιας Τριάδας στην Πλαγιά.
Το ΥΠΠΟΑ θα προβεί σε κατεπείγοντα μέτρα υποστύλωσης-αντιστήριξης και στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη μελετών οριστικής αποκατάστασης των παραπάνω μνημείων.
Επιπλέον, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας και για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και των εργαζόμενων, το ΥΠΠΟΑ αναστέλλει εντελώς προσωρινά τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικου Κάστρου της Μυτιλήνης.