Με αφορμή την μετεγκατάσταση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο «Σπίτι της Άρσης Βαρών», ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Μάρκος Κούτρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Χατζηπαυλίδης και η κα Χαρά Μπράβου από το τμήμα Τεχνικών Έργων του Πανεπιστημίου Πειραιώς επισκέφθηκαν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου τον συγκεκριμένο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την επιτόπια ενημέρωση για την πορεία των εργασιών, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης ευχαρίστησε θερμά τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με επιμονή κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις μελέτες και τη χρηματοδότηση του έργου και συνέχισε επισημαίνοντας τα εξής:
«Η μετεγκατάσταση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Σπίτι της Άρσης Βαρών, σηματοδοτεί την αλλαγή του προσώπου της πόλης και συνοδεύεται από μια σειρά παρεμβάσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Αναπλάσεις και απελευθερώσεις χώρων στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις που οδηγούν την πόλη σε μια σύγχρονη εποχή. Η παρουσία φοιτητών σε συνδυασμό με μια σειρά έργων δικαιώνει κάθε δημότη γιατί βλέπει την πόλη του στο επίκεντρο μιας επίμονης αλλά και καρποφόρας αναπτυξιακής διαδικασίας».
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος υπογράμμισε:
«Ήταν επιτακτική ανάγκη να επισκεφθούμε το Σπίτι της Άρσης Βαρών, προκειμένου να αξιολογήσουμε την εξέλιξη των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου. Ο χώρος θα αναδειχθεί σε ένα κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας και θα έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναπτύσσεται διαρκώς και έχει ανάγκη από σύγχρονες υποδομές. Θεωρούμε ότι αυτό το κτίριο θα επιλύσει τα πιεστικά προβλήματα του Πανεπιστημίου για τα επόμενα 20 χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Μάρκος Κούτρας θεωρεί ότι «το Πανεπιστήμιο είναι τυχερό που του δόθηκε η ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χώρο, αφού με την υπάρχουσα υποδομή και τη συνεχή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς να επεκταθούμε και σε άλλους χώρους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση των έργων το Ολυμπιακό Ακίνητο θα μετατραπεί σε χώρους διδασκαλίας, εργαστηρίων και έρευνας, και γενικότερα σε χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Επίσης, θα προσφέρει στους φοιτητές υποδομές για πολλαπλές δραστηριότητες και χρήσεις. Για τη διαμόρφωση του κτιρίου έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές συνθήκες της περιοχής, η μελλοντική χρήση του κτιρίου, η ασφάλεια και υγεία των χρηστών, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, και οι νέες ισχύουσες διατάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν δημοπρατηθεί 20 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια και αντίστοιχοι χώροι γραφείων συνολικού προϋπολογισμού €2.750.000 και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2021 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά θα είναι στην πόλη της Νίκαιας. Έπονται επενδύσεις για την αξιοποίηση του υπόλοιπου κτιρίου και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.