Ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκέντρωσης της κυβέρνησης βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, υπό τον συντονισμό του Μαξίμου, με επίκεντρο τη μετακόμιση των περισσότερων υπουργείων σε κτίρια μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρουν σε αναλυτικό τους ρεπορτάζ Τα Νέα η διαδικασία αυτή μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων αυτή τη στιγμή, αλλά πρόκειται για έναν δρομολογημένο σχεδιασμό, καθώς συνδέεται ευθέως με ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί μείζονα, ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης και την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Στη λίστα των υπό μετακόμιση τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Υγείας, το Ανάπτυξης, το Εργασίας και το Υποδομών. Εξετάζεται επίσης, ξανά, η μεταφορά του υπουργείου Πολιτισμού.
Εκτός κέντρου βρίσκονται ούτως ή άλλως το Παιδείας και το Ναυτιλίας ενώ δεν προβλέπονται αλλαγές για το Ψηφιακής Πολιτικής και το Περιβάλλοντος. Παρομοίως και για υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, που δεν θα άλλαζαν έδρα για ευνόητους επιχειρησιακούς λόγους.
Ένα πρώτο σημαντικό πρόβλημα που θα λύσει η μετακόμιση κάποιων υπουργείων είναι ότι θα επιτρέψει τη λειτουργική αναβάθμισή τους, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει στα παλιά κτίρια που καταλαμβάνουν, όπου ακόμη κι οι δυνατότητες τεχνικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένες.
Ένα δεύτερο, αυτονοήτως, είναι τα κόστη που θα μπορούσαν, σε πολλές περιπτώσεις, να περιοριστούν. Ένα τρίτο είναι το θέμα της αποσυμφόρησης σημείων της πόλης που είναι μέρος της τουριστικής βιτρίνας της.
Αυτό αφορά και τις διαδηλώσεις, με την απομάκρυνση «καυτών» σημείων όπως το Εργασίας και το Οικονομικών να θεωρείται το φυσικό επόμενο βήμα μετά τη ρύθμισή τους με το νομοσχέδιο που θα έρθει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε πολύ ακριβείς στις εκφράσεις μας, η σωστή διατύπωση θα ήταν «το σχέδιο της αποκέντρωσης της κυβέρνησης βγήκε από το συρτάρι».
Κι αυτό γιατί πρόκειται για προβληματισμό που έχει απασχολήσει τις μισές, τουλάχιστον, κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης.