Οι φακοί επαφής είναι ένα πολύτιμο ιατρικό εργαλείο διόρθωσης της όρασης, καθώς απαλλάσσουν από την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να τους χρησιμοποιεί κάποιος εσαεί, αφού η πολυετής χρήση των φακών συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρών βλαβών στα μάτια.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία, σε διάστημα 10 ετών χρήσης των φακών επαφής οι πιθανότητες σοβαρής ή και απειλητικής για την όρασης λοίμωξης του κερατοειδούς είναι 1 στις 200.
Όπως επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Ντέιβιντ Αλάμπι, με τη μέθοδο μόνιμης αποκατάστασης της όρασης LASIK οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 1 στις 3.000, δηλαδή δεκαπέντε φορές λιγότερες. Ο ειδικός συμπληρώνει μάλιστα ότι μια λοίμωξη του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως.
Η μικροβιακή κερατίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, μύκητες ή αμοιβάδες και συνδέεται στενά με τη χρήση των φακών επαφής και ιδίως με τη μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής που αφορούν τη χρήση φακών επαφής.
Μια δεύτερη επιστημονική μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος κερατίτιδας είναι αυξημένος για όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε σύγκριση με όσους έχουν υποβληθεί σε επέμβαση λέιζερ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι πιθανότητες λοίμωξης του ματιού είναι περισσότερες όταν επιλέγονται φακοί μακράς διάρκειας (π.χ. μηνιαίοι, ετήσιοι) αντί ημερήσιοι.
Όπως αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Τζόρνταν Μάστερς, «οι φακοί επαφής θεωρούνται παραδοσιακά πιο ασφαλής επιλογή από την επέμβαση λέιζερ, ωστόσο τα νέα δεδομένα φαίνεται να θέτουν τη θεωρία αυτή υπό αμφισβήτηση».
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η λοίμωξη προκαλεί εκδορές, αλλοίωση της όρασης και πόνο, δεν αποκλείεται όμως να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές εάν καθυστερήσει η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.
Οι μέθοδοι μόνιμης αποκατάστασης της όρασης, όπως η LASIK και η PRK, όχι μόνο καταργούν την ανάγκη χρήσης γυαλιών αλλά παράλληλα προστατεύουν τα μάτια από επικίνδυνες λοιμώξεις σε βάθος χρόνου.
Πηγή: onmed.gr