Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος μετά την πολυσέλιδη εισήγησή του, στην Ιεραρχία της Τρίτης (23-1-24) για το επίμαχο νομοσχέδιο του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, σε στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, ομιλά για την οικογένεια, την υπογεννητικότητα, την ιερότητα του γάμου και της ένωσης δυο ανθρώπων, αλλά και τις θέσεις της Εκκλησίας.
"Τα προβλήματα θα πολαπλασιάζονται", τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και "η εκκλησια βλέπει το μέλλον και ας λένε κάποιοι ότι ειμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν"
"Θα κάνουμε χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους. Κάντε! Όποτε το Γένος μας υφίσταται επίθεση είτε από εξωτερικούς, είτε εσωτερικούς εχθρούς, η Εκκλησία είναι παρούσα. Είναι η φωνή του".
Παρακολουθήστε το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής:
Στην εισήγηση του τόνισε μεταξύ άλλων πως "η οικογένεια είναι κύτταρο καλλιέργειας των μελών της, συζύγων και παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας της είναι να συντηρεί τις ηθικές αρχές που οπωσδήποτε εναρμονίζονται με τους φυσικούς όρους.
Κάθε παραβίαση και αλλοίωση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική. Κάθε ανατροπή της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου. Όταν η ανθρώπινη αξία, για την οποία αγωνίζεται η Εκκλησία, κατακρημνίζεται, τότε και η αξιοπρέπεια, την προστασία της οποίας έχει η Πολιτεία, καταρρακώνεται" υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην εισήγηση του.
Επιπλέον, η Πολιτεία ζητεί από την Εκκλησία μεταξύ άλλων να στηρίξει την οικογένεια. Και η Εκκλησία το κάνει από αιώνων, μάλιστα με μεγάλη χαρά και φροντίδα, τόση που την αναγνωρίζουν οι πάντες, πολύ πριν η Κυβέρνηση σκεφθεί να συστήσει Υπουργείο Οικογένειας, έχει δε αναβιβάσει τον γάμο, τη θεμελίωσή της, σε μυστήριο. Γιατί λοιπόν τώρα αντιδρούν στην κατάθεση της μακροχρόνιας εμπειρίας της και επιδιώκουν τη φίμωση του λόγου της;
Δεν υποστηρίζουμε ούτε νεκρό ιδεολόγημα ούτε πολιτική σκοπιμότητα. Ούτε προστατεύουμε τον συντηρητισμό μας. Η οικογένεια και ο γάμος δεν είναι «δικαιώματα» κάποιων, είναι θεσμοί. Γι’ αυτούς αγωνιζομαστε και καταθέτουμε υπεύθυνα την εκτίμηση και την εμπειρία μας.
Δεν μπορεί να ισχυρίζονται με ψυχρή καρδιά ότι «νομοθετούν για όλη την κοινωνία. Η οπτική γωνία μίας Πολιτείας, είναι αναγκαστικά ευρύτερη απ' ο,τι είναι μίας θρησκείας» [10]. Η Εκκλησία δεν είναι μια θρησκεία. Αυτό κατάλαβαν τόσα χρόνια; Όσοι έτσι σκέπτονται είναι και απροσγείωτοι και άδικοι. Γι’ αυτό και νομοθετούν και αυθαίρετα και λάθος.