Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μέση Ανατολή: Ελπίδες για εκεχειρία- Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς ενώ το Ισραήλ έχει επιφυλάξεις

Για πρώτη φορά, από τον Οκτώβριο, φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα πως πλησιάζει η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian και το Al Jazeera. Ενώ αραβικά μέσα λένε ότι η Χαμάς φαίνεται πως θα καταλήξει σε συμφωνία. Όμως, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει ισχυρές επιφυλάξεις και θέτει απαράβατους όρους προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό για την ισραηλινή πλευρά είναι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, αδιαπραγμάτευτα. Ακόμα, προβληματίζονται για την επικείμενη επίθεση στη Ράφα που είχε σχεδιάσει ο στρατός. Αυτό αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά για το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι φαίνεται, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, να είναι πιο θετικοί για πρώτη φορά από την αρχή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Guardian. Μάλιστα, ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται στην Αίγυπτο για τις διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν συμφωνήσουν. Ενδεικτικό του κλίματος, σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι ότι ήδη οικογένειες στη Γάζα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στις γύρω περιοχές, χωρίς την απειλή του πολέμου.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας σε αμερικανικά μέσα με το καθεστώς της ανωνυμίας θέλησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την επίθεση στη Ράφα καθώς και τ ην απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, αιγυπτιακές πηγές μιλώντας στη Wall Street Journal ανέφεραν ότι το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τις συνομιλίες για εκεχειρία άλλη μια εβδομάδα ώστε εντός των ημερών αυτών να εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την άλλη, προτρέπει τη Χαμάς να αποδεχθεί την «εξαιρετικά γενναιόδωρη» - όπως την χαρακτηρίζει - συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Σε δήλωση του μάλιστα είχε πει ότι «το μόνο πράγμα που υπάρχει μεταξύ του λαού της Γάζας και της κατάπαυσης του πυρός είναι η Χαμάς». Παράλληλα, όμως ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν παρουσίασε αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των 1,2 εκατομμυρίων ή περισσότερων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από αλλού στη Γάζα που έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων και καταφύγια του ΟΗΕ εκεί.

Την ώρα που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων του Ισραήλ, επειδή χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και οι ηγέτες της μαχητικής ισλαμιστικής οργάνωσης εδρεύουν εκεί, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος και να αποδυναμώσει περαιτέρω ένα ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγείας».

 

Tags
Back to top button