Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Merkava IV Barak: Το ισραηλινό άρμα μάχης που επιβιώνει ακόμη και από πυραύλους κρουζ-Πώς τους καταστρέφει;

Το κύριο άρμα μάχης Merkava είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των τεθωρακισμένων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού. Είναι σχεδιασμένο με υψηλό επίπεδο προστασίας για το πλήρωμα και προηγμένες δυνατότητες μάχης. Σήμερα το Ισραήλ το χρησιμοποιεί σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά μέτωπα, για αυτό αξίζει να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στις σπουδαίες δυνατότητές του.

Να σας υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα άρμα που ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει η Κυπριακή Εθνοφρουρά, ωστόσο η Ιερουσαλήμ αυτήν την περίοδο δεν είναι σε θέση να το εξάγει σε μεγάλη ποσότητα εξαιτίας των αναγκών του ίδιου της του στρατού.

Merkava IV: Η Ισχυρότερη Έκδοση της Πλατφόρμας

Το Merkava είναι μία ισραηλινή οικογένεια κύριων αρμάτων μάχης που σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο την παροχή προστασίας για το πλήρωμά του. Για αυτόν τον λόγο η Ιερουσαλήμ εγκατέστησε βαριά θωράκιση και σχεδίασε την διάταξη του άρματος με τέτοιον τρόπο ώστε το πλήρωμα να μην κινδυνεύει από εκρήξεις εξαρτημάτων του οχήματος.

Κατά τα χρόνια εμφανίστηκαν νεότερες και εκσυγχρονισμένες εκδόσεις της πλατφόρμας. Σήμερα η νεότερη έκδοση του άρματος ονομάζεται Merkava IV και είναι εξοπλισμένη με το υπερσύγχρονο ισραηλινό σύστημα ενεργού προστασίας Trophy, το οποίο καταστρέφει εισερχόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκετοβόλα.

Η έκδοση Merkava IV είναι επίσης η καλύτερα προστατευμένη εκδοχή του άρματος, με ειδική προστασία για εχθρικές επιθέσεις από drones κατά μήκος ολόκληρου του κύτους του οχήματος.

Σήμερα το Ισραήλ διαθέτει περίπου 400 άρματα Merkava IV, τα οποία εξοπλίζουν διάφορες ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού. Εκατοντάδες ακόμη άρματα αυτού του τύπου βρίσκονται αποθηκευμένα σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

Τόσο η παλαιστινιακή Χαμάς όσο και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ θεωρούν στόχους προτεραιότητας τα ισραηλινά άρματα Merkava IV, για αυτό και τα πλήττουν με κάθε ευκαιρία. Το Ισραήλ έχει χάσει δεκάδες τέτοια οχήματα στις εν εξελίξει συρράξεις, όμως φαίνεται πως διαθέτει την ικανότητα να αναπληρώνει τις απώλειες με την βοήθεια της αμυντικής του βιομηχανίας.

Τέλος να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει και μία υπό-έκδοση του Merkava IV ονόματι Barak. Η εκδοχή Merkava IV Barak διαθέτει αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος Trophy, νέους αισθητήρες για αυξημένη περιφερειακή επίγνωση, προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας ικανό να «καίει» εισερχόμενα drones και πυραύλους κρουζ. 

Το εν λόγω άρμα εισήλθε σε λειτουργία πρώτη φορά το έτος 2023. Εξαιτίας αυτού, δεν γνωρίζουμε πόσες ακριβώς μονάδες διαθέτει σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

 

Tags
Back to top button