Για τις fake–εντυπώσεις, που κάποιοι δημιούργησαν στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη, μίλησε σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην εκπομπή του κ. Άρη Πορτοσάλτε, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι τόσο η προμελέτη για τα όμβρια ύδατα στην επιφάνεια του Ιερού Βράχου, όσο και οι μελέτες για τη στερέωση των ασταθειών των βραχωδών πρανών, δηλαδή των αποσαθρωμένων τμημάτων του βράχου εξαιτίας των βροχοπτώσεων, είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2014. Η τελευταία απόφαση, του τότε Υπουργού Πολιτισμού και νυν Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα εξεδόθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μετά ακολούθησε πενταετής απραξία. Με την ευκαιρία των έργων στην Ακρόπολη έγινε μόλις το πρώτο υδραυλικό έργο απορροής στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, ενώ εκπονείται η υδραυλική μελέτη για τον αρχαιολογικό χώρο συνολικά.
Άρης Πορτοσάλτε: Είναι ένα θέμα, το οποίο είδα να παίρνει έκταση στην κοινωνική δικτύωση, προσέξτε, όχι γιατί είναι κάτι σημαντικό η κοινωνική δικτύωση, αλλά την επικαλούμαι, γιατί είναι κυρίως χώρος, όπου μεγεθύνονται πράγματα, φουσκώνουν ανωμάλως ειδήσεις, που δεν έχουν περιεχόμενο. Και έτσι παρασύρονται άνθρωποι, οι οποίοι, καλώς ή κακώς, έχουν ως μόνο μέσο ενημέρωσης τη δικτύωση, στην οποία γράφονται τα χειρότερα τέρατα.
Λίνα Μενδώνη: Έχετε δίκιο. Είναι κάτι, το οποίο δεν ελέγχεται. Μπορεί ξαφνικά να πάρει διαστάσεις το οτιδήποτε δίνοντας μία εντελώς λανθασμένη εικόνα.
Α.Π.: Έτσι λοιπόν, ένα από αυτά που είδα από το μεσημέρι της Παρασκευής να παίρνει έκταση, ήταν αυτά τα νερά που συγκεντρώθηκαν στον διάδρομο πάνω στην Ακρόπολη από τη νεροποντή του πρωϊνού της Παρασκευής. Τι συνέβη κυρία Μενδώνη, έγινε λάθος στο έργο και πλημμύρισε η Ακρόπολη, όπως εγράφη;
Λ.Μ.: Όχι, κανένα απολύτως τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Ο Βράχος, όπως καταλαβαίνετε, επειδή είναι βράχος, δεν έχει σχεδόν καθόλου απορροφητικότητα. Επομένως, το πρόβλημα της συγκέντρωσης των νερών στην Ακρόπολη είναι ένα χρόνιο φαινόμενο. Ιδιαίτερα, όμως, από το 2013, όταν ξεκίνησαν να αλλάζουν τα καιρικά φαινόμενα, όταν η βροχή πέφτει σε πολύ μεγάλη ποσότητα, μέσα σε μικρό χρόνο, άρχισαν να παρουσιάζονται έντονα τα πρώτα φαινόμενα των πλημμυρών.
Τι εννοώ: Χθες είδα ότι δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα και μετά σε κάποια κοινωνικά δίκτυα, ένα βίντεο του 2013, όπου βλέπει κανείς να πέφτουν καταρράκτες, στην κυριολεξία, ιδιαίτερα από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, δηλαδή από την πλευρά του ανελκυστήρα. Οι διαδρομές που έγιναν τώρα αλλά και οι διαδρομές που είχαν γίνει. από τη δεκαετία του ’80, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτό το φαινόμενο. Ο όμβρος, ούτως ή άλλως συγκεντρώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στον Βράχο. Αυτό το οποίο χρειάζεται και αυτό το οποίο ξεκινήσαμε να κάνουμε το 2013, ήταν μία συνολική μελέτη απορροής των νερών της βροχής.
Α.Π.: Δηλαδή, και στις βροχές του 2015, του ’16, του ’17 και το ’18 πάλι συγκεντρώθηκαν νερά στον βράχο. Δε σημαίνει ότι στα χρόνια του Μητσοτάκη πλημμύρισε και η Ακρόπολη.
Λ.Μ.: Αυτό είναι fake news, που διακινήθηκε σκοπίμως. Να σας θυμίσω το πιο πρόσφατο: Το 2018 υπήρξε κατακρήμνιση βράχων και λίθων από τον Βράχο και από τα τείχη στον βόρειο περίπατο, δηλαδή στην πλευρά -επαναλαμβάνω- του ανελκυστήρα. Αναγκάστηκε τότε το Υπουργείο Πολιτισμού, να κλείσει για αρκετές εβδομάδες τον περίπατο και την πρόσβαση προς τον ανελκυστήρα, ώστε να μην υπάρξουν επικινδυνότητες. Η κατάρρευση το 2018, οφειλόταν στα πολλά νερά της βροχής, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί και τα οποία δημιούργησαν αποσπάσεις αυτών των τεμαχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Α.Π.: Είπατε ότι από το 2013 γίνεται μελέτη απορροής. Σαν να έχει κρατήσει πολλά χρόνια. Ή όχι;
Λ.Μ.: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το 2013, την άνοιξη, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο τόσο πολύ έντονο φαινόμενο, ανετέθη από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η σύνταξη προμελέτης για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στον Βράχο. Η προμελέτη αυτή τελείωσε, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εκδόθηκε η απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού, του νυν Προέδρου της Βουλής, του κ. Κώστα Τασούλα. Παραλλήλως, εκπονήθηκαν οι μελέτες για τη στερέωση των ασταθειών των βραχωδών πρανών, δηλαδή των αποσαθρωμένων τμημάτων του βράχου. Εγκρίθηκαν και αυτές από το ΚΑΣ και εξεδόθη η Υπουργική Απόφαση στις 31 Δεκεμβρίου 2014 από τον κ. Τασούλα.
Από εκεί και πέρα, δεν έγινε τίποτα άλλο, σχεδόν επί μία πενταετία. Το έργο, το οποίο έπρεπε να γίνει, δεν έγινε. Και ερχόμαστε, Οκτώβρη του 2019, όταν ξεκινάμε γενικά τον σχεδιασμό των έργων στον Ιερό Βράχο. Οκτώβριο του 2019 εγκρίνει το ΚΑΣ τις πρώτες ενέργειες. Ολοκληρώνονται οι μελέτες των διαδρομών, του ανελκυστήρα κλπ τον Μάιο του 2020. Εκτελείται και το έργο των διαδρομών και συγχρόνως, η πρώτη φάση του υδραυλικού έργου. Στην Ακρόπολη, είναι η πρώτη φορά που έγινε υδραυλικό έργο, στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα, ακριβώς για να μην πλημμυρίζει η ανατολική και νότια πλευρά του και όλος ο χώρος από το παλαιό μουσείο προς τη νότια κλιτύ. Αυτό το έργο έγινε και είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η συνολική υδραυλική μελέτη, για να αντιμετωπιστεί το συνολικό πρόβλημα και η διοχέτευση των υδάτων από τον Βράχο. Πρέπει να καλύψουμε γρήγορα το ενδιάμεσο της πενταετούς απραξίας.
Α.Π.: Όπου σε αυτό το χρονικό διάστημα πλημμύριζε, όπως πλημμύρισε και προχθές. Και περισσότερο ενδεχομένως.
Λ.Μ.: Θα σας πω κάτι. Το 2016-2017, στους εργοταξιακούς οικίσκους της βόρειας πλευράς του Ιερού Βράχου, το νερό ανέβηκε στο 1.20 μ. Μέσα στους εργοταξιακούς οικίσκους. Μη λέμε τώρα ό,τι θέλουμε. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι είναι μία δύσκολη μελέτη διότι, δεν είναι μόνο πολλά τα νερά, είναι ότι έχουμε σε πολύ λίγα σημεία, κυρίως στην οδό Θεωρίας και στην οδό Θρασύλλου, διεξόδους των υδάτων προς το δίκτυο της πόλης. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι όχι απλώς να αποστραγγίσουμε τον Βράχο, αλλά να διοχετεύσουμε τα νερά με τέτοιον τρόπο που να μην πλημμυρίσει η Πλάκα και η Αρχαία Αγορά