Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Μέχρι ποιές θερμοκρασίες πετάνε τα αεροπλάνα και γιατί δεν εκτελούν πτήσεις με ακραίο καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και 50 βαθμοί Κελσίου, που επικράτησαν την Τετάρτη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ οδήγησαν στην ακύρωση πολλών πτήσεων αφού μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο του Φοίνιξ η American Airlines ανακοίνωσε περισσότερες από 40 πτήσεις ακυρώσεις ενώ άλλες πτήσεις καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν και στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας.

Πως συνδέεται όμως η αύξηση της θερμοκρασίας με τις ακυρώσεις πτήσεων και γιατί επηρεάζονται τα αεροπλάνα από τις υψηλές θερμοκρασίες σε βαθμό που να υπάρχει κίνδυνος κατά την πτήση;

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Arizona Republic είναι ότι ο θερμός αέρας διαστέλλεται και γίνεται πιο αραιός και εξαιτίας της αυτής της μείωσης στην πυκνότητα του αέρα, τα φτερά των αεροπλάνων δίνουν μικρότερη άντωση -ουσιαστικά, υπάρχουν λιγότερα μόρια αέρα για να σπρώξουν τα φτερά προς τα πάνω.

Για να αντισταθμιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας, το αεροπλάνο πρέπει είτε να απογειωθεί με μικρότερο φορτίο, είτε πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα για την απογείωση -τόσο μεγάλη ώστε το μήκος του διαδρόμου τροχοδρόμησης μπορεί να μην είναι αρκετό.

Όπως εξηγεί δε στο Reuters, o Robert Mann αναλυτής της αεροπορικής βιομηχανίας και πρώην στέλεχος αεροπορικής εταιρείας «όταν η θερμοκρασία φτάνει αυτές τις ακραίες τιμές, πρέπει κανείς να ξεφορτώσει τόσα πολλά καύσιμα, ή τόσους πολλούς επιβάτες ή αποσκευές, ώστε δεν έχει πια νόημα να πετάξει».

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο. Οι πίνακες που χρησιμοποιούν οι πιλότοι για να υπολογίσουν την κατάλληλη ταχύτητα απογείωσης για κάθε συγκεκριμένο βάρος φορτίου δεν φτιάχτηκαν για τόσο ακραίες θερμοκρασίες και επιπροσθέτως η θερμοκρασία της ασφάλτου στην πίστα των αεροδρομίων μπορεί να ξεπερνά τους 60 βαθμούς, καθιστώντας επικίνδυνες τις συνθήκες για τα πληρώματα εδάφους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να εκτιμώνται ιδιαίτερα προσεκτικά στα αεροδρόμια περιοχών όπου αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως παραδοσιακά στη Μέση Ανατολή, στα οποία ορισμένες πτήσεις προτιμάται να απογειώνονται ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται πάντως πως μεγάλα αεροσκάφη της Boeing και της Airbus, όπως ανακοίνωσε η American Airlines, μπορούν να πετάξουν ακόμη και με 53° Κελσίου.

Tags
Back to top button