Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Με το προηγμένο ατρακτίδιο τεχνητής νοημοσύνης Talios τα ελληνικά Rafale θα κάνουν τον τουρκικό στόλο υποβρύχιο μουσείο

Ο γαλλικός αμυντικός κολοσσός Thales ενσωμάτωσε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην νέα αναβαθμισμένη έκδοση του ατρακτιδίου στόχευσης λέιζερ Talios (laser designation pod), την οποία συναντάμε στα μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale.

Σημαντική Αναβάθμιση Τεχνητής Νοημοσύνης

Πιο συγκεκριμένα, εχθές 29 Νοεμβρίου η εταιρεία του Παρισιού αποκάλυψε μία νέα αναβαθμισμένη εκδοχή του ατρακτιδίου Talios, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το έτος 2026 σε μαχητικό Rafale έκδοσης F4.3. Όπως προαναφέραμε, η νέα έκδοση του ατρακτιδίου θεωρείται υπερσύγχρονη επειδή διαθέτει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Αυτό το χαρακτηριστικό βελτιώνει δραματικά την ταχύτητα και την ακρίβεια εντοπισμού ενός αντικειμένου, καθιστώντας το Talios πολλαπλασιαστή ισχύος του Rafale σε αποστολές αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος.

Η Thales ανέφερε πως η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα Talios θα βελτιστοποιήσει τις επιχειρήσεις του μαχητικού μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζονται οι πιλότοι για να ταυτοποιήσουν εχθρικούς στόχους. Έτσι οι αεροπόροι θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε σημαντικότερα αντικείμενα της αποστολής.

Το ατρακτίδιο τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει και να κατηγοριοποιεί αυτόματα στόχους, όπως επίσης και να τους κατατάσσει ανάλογα με την τακτική αξία τους. Η κατηγοριοποίηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο και αφορά αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, από οχήματα μέχρι και κτήρια. Όταν ταυτοποιήσει έναν στόχο το ατρακτίδιο παρουσιάζει τις πληροφορίες στον πιλότο, ο οποίος θα αποφασίσει εάν εμπλακεί ή όχι με τον στόχο.

Αυτή η αυτοματοποίηση επιταχύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του πιλότου και αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των εναέριων αποστολών.

Σύμφωνα με την Thales, αυτή η αναβάθμιση θα είναι η πρώτη στην πλατφόρμα Rafale που εκμεταλλεύεται αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «βαθιά μάθηση» (deep learning) στον τομέα της μηχανικής μάθησης (machine learning).

Το Talios, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και του υπερσύγχρονου τσιπ cortAix θα μπορεί να επεξεργάζεται υλικό 100 φορές γρηγορότερα από τους προκατόχους του. Αν μη τι άλλο η ταχεία επεξεργασία δεδομένων θα προσδίδει στον πιλότο ένα τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. 

Να μην ξεχνάμε πως ο ταχύς εντοπισμός στόχων είναι σημαντικός τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές αποστολές. Φανταστείτε πόσο κρίσιμο είναι να ενημερώνεται ο πιλότος πολλές φορές γρηγορότερα για μία εισερχόμενη απειλή.

Τέλος, ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό του αναβαθμισμένου ατρακτιδίου Talios είναι η ικανότητά του να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών ζεύξεων δεδομένων.

 

Tags
Back to top button