Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Κυρίλλου η 5η θητεία Πούτιν: «Θα λάβεις μοιραίες αποφάσεις όπως ο Αλεξάντερ Νιέφσκι, που δεν λυπήθηκε τους εχθρούς και έγινε Άγιος» (Βίντεο)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας του, σε μια τελετή που ήταν μεγαλειώδης και θυμίζει εποχές των Τσάρων Ρομανόφ.

Αμέσως μετά και σύμφωνα με το Τσαρικό λειτουργικό ο Βλανατιμίρ Πούτιν μετέβη στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού, όπου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος,  έδωσε την ευλογία του.

Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον πρόεδρο της χώρας τον οποίο δεν δίστασε να συγκρίνει με τον δημοφιλή Άγιο της Ρωσίας Αλεξάντερ Νιέφσκι, τον μεσαιωνικό ηγεμόνα που νίκησε τους Τεύτονες ιππότες

«Ο αρχηγός του κράτους μερικές φορές πρέπει να λαμβάνει μοιραίες, τρομερές αποφάσεις» που «περιέχουν θύματα» είπε ο Πατριάρχης 

Συγκεκριμένα είπε" Ο συνδυασμός καλοσύνης και αυστηρότητας είναι το ίδιο το «αδύνατο σημείο» που μερικές φορές εμποδίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία να βαδίσουν με αξιοπρέπεια στο μονοπάτι της ζωής τους. Γιατί οι συγκρούσεις είναι πολλές.

Ωστόσο, τέτοιες αποφάσεις, που λαμβάνονται για το καλό του λαού, για το καλό της χώρας, δεν καταδικάστηκαν ποτέ ούτε από την Εκκλησία ούτε από τον λαό.

Και ξέρουμε πόσοι άγιοι του Θεού υπήρχαν που ήταν επικεφαλής του κράτους μας και που υπερασπίστηκαν με θάρρος τον λαό τους στο πεδίο της μάχης.

Αρκεί να θυμηθούμε τον άγιο μακαριστό πρίγκιπα Αλεξάντερ Νιέφσκι, ο οποίος είναι κοντά και σε εσάς και σε εμένα, γιατί είμαστε και οι δύο από την Αγία Πετρούπολη. Αυτός ο άνθρωπος δεν λυπήθηκε τους εχθρούς του, αλλά έγινε διάσημος ως άγιος. Γιατί άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι τη χώρα από τον εχθρό και άλλο πράγμα να καταστρέφεις δεξιά και αριστερά, εκτονώνοντας τις φοβίες σου ή βιάζεσαι προς κάποιου είδους επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Σημαντική είναι και η υπηρεσία του Προέδρου γιατί, είτε το θέλει είτε όχι ο αρχηγός του κράτους, ακολουθούν το παράδειγμά του.

Γίνεται πραγματικά παράδειγμα για τους νέους, για το στρατιωτικό προσωπικό, για τη διανόηση, για τους εργαζόμενους - ναι, γενικά, για όλους όσους σκέφτονται σοβαρά τον εαυτό τους και τον ρόλο τους στη ζωή της χώρας. Είσαι τόσο καλό παράδειγμα.

Είθε ο Θεός να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να επιτελείτε την υπηρεσία που σας εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Θεός, με αγάπη για την Πατρίδα, με τόλμη. Γιατί μερικές φορές απαιτείται τέτοια τόλμη όταν πρέπει να ξεπεράσεις πολύ - ίσως κάτι που είναι αδύνατο να το ξεπεράσεις στη συνηθισμένη ζωή. Αλλά αυτή η τόλμη, αυτή η δύναμη πρέπει να συνοδεύει την υπηρεσία του αρχηγού του κράτους, από τις πράξεις του οποίου εξαρτάται η μοίρα της χώρας.

Μαζί με τόλμη, σας εύχομαι ιδιαίτερα ηρεμία σήμερα. Αυτό είναι αναπόφευκτο, γιατί αν υπάρχει μόνο ένας αγώνας, όπως λένε, 24 ώρες το 24ωρο, τότε όχι μόνο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μην μπορεί να το αντέξει, αλλά στο πλαίσιο μιας τέτοιας ψυχικής κατάστασης, μπορεί επίσης να γίνουν μοιραία λάθη σηκώνομαι. Γι' αυτό είναι τόσο απαραίτητο -και για έναν Ορθόδοξο είναι εξαιρετικά απαραίτητο- όσο βρίσκεται στην εξουσία, να βρει ένα μέρος για προσευχή. Βρείτε ένα μέρος για να σκεφτείτε όχι μόνο τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, αλλά και τη ζωή και την προσωπική σας ζωή. Και ξέρω ότι βρίσκεις ένα τέτοιο μέρος.

Ο Αλεξάντερ Νιέφσκι

Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (1220 - 1263 μ.Χ.) είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και κατόπιν ολόκληρης της Ρωσίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικό σλαβικό κόσμο.

Βλέποντας ότι δεν είχε πιθανότητες να φορέσει το στέμμα του Βλαντίμιρ, σε ηλικία μόλις 16 ετών αποδέχθηκε την πρόταση της Φεουδαλικής Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ να αναλάβει Δούκας της .

Έτσι, άφησε την πατρίδα του για να εγκατασταθεί στο Νόβγκοροντ, σε μια συγκυρία που δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή. Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι στην πιο δύσκολη ιστορικά περίοδο για τη Ρωσία  – αρχές και μέσα του 13ου αιώνα – κατάφερε να σώσει τον ρωσικό λαό από τους πολυάριθμους εισβολείς. 

Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι και ο αδελφός του Αντρέι έγιναν κύριοι ολόκληρης της Ρωσίας το 1248 μ.Χ. Ο Αλέξανδρος έλαβε τα δυτικά πριγκιπάτα γύρω από το Κίεβο (συν το Νόβγκοροντ που ήδη εξουσίαζε), ενώ ο Αντρέι τα ανατολικά με κέντρο το Βλαντίμιρ.

Ο θάνατος βρήκε τον Αλέξανδρο σε ηλικία μόλις 43 ετών καθώς επέστρεφε στο Βλαντίμιρ από το Σαράι, όπου θρυλλείται πως είχε πάει για να ζητήσει επιεική μεταχείριση για κάποια πριγκιπάτα που δεν ήθελαν να πληρώσουν φόρο υποτέλειας. Ταξίδευε ήδη σοβαρά άρρωστος όταν εξέπνευσε στην πόλη Γκοροντέτς του Βόλγα στις 14 Νοεμβρίου 1263 μ.Χ.

Λίγα μόλις χρόνια μετά το θάνατό του, στα τέλη του 13ου αιώνα, εμφανίσθηκε ένα χρονικό με τίτλο «Η ζωή του Αλέξανδρου Νιέφσκι». Σε αυτό περιγράφεται ως ο ιδανικός πρίγκιπας που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή κατά των εχθρών και έσωσε τη Ρωσία.

Η Ρωσική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο το 1547 μ.Χ.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το 2008 μ.Χ. η ρωσική κρατική τηλεόραση με συμμετοχή περίπου 50.000.000 ατόμων, ο Νιέφσκι ψηφίσθηκε ως ο σπουδαιότερος Ρώσος όλων των εποχών.

Tags
Back to top button