Με τιμές ήρωα έγινε σήμερα το απόγευμα η ταφή των οστών του Κερκυραίου έφεδρου ανθυπασπιστή (ΜΧ) των ΕΛΔΥΚ, Ελευθέριου Άνθη, που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο.
Η εξόδιος ακολουθία για τον Κερκυραίο ήρωα, που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, πραγματοποιήθηκε κάτω από έντονο κλίμα συγκίνησης, στο ναό της Παναγίας Βλαχερνών της Γαρίτσας.
Το «παρών» έδωσαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ το στρατιωτικό άγημα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού Ιωαννίνων, απέδωσε τιμές.
Τα λείψανα του Ελευθέριου Άνθη και ακόμη δεκαέξι παλικαριών από την Ελλάδα, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο και έγιναν θυσία στην δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974, κατά τη διάρκεια της βύθισης της τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ταυτοποιήθηκαν μέσω του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.
Τα οστά εντοπίστηκαν στη διάρκεια ανασκαφών της ΔΕΑ το 2013 και μετά από την ταυτοποίησή τους, το 2015, κλιμάκιο της Επιτροπής μετέβη στην Αθήνα όπου και ενημέρωσε τους συγγενείς.
«Είχε έρθει το χαρτί για να πάει φαντάρος και τον ετοιμάσαμε…πρώτα πήγε στο Ναύπλιο και μετά στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε με άδεια και μας είπε “θα φύγω για Κύπρο”. Ήταν ήρεμα τότε, δεν το φανταζόμασταν το κακό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βαθύτατα συγκινημένος, ο αδερφός του ήρωα, Γιάννης Άνθης, που πήγε στην Κύπρο για να παραλάβει τα οστά του αδερφού του.
«Είναι δικαιοσύνη ο επαναπατρισμός του στα πάτρια εδάφη μετά από 43χρόνια. Θα αναπαυθεί. Δίπλα του είναι και οι γονείς μας» συμπλήρωσε με δάκρυα στα μάτια.
Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία τα οστά μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο της Γαρίτσας, με πομπή και συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας της 8ης Μεραρχίας Πεζικού Ιωαννίνων, ενώ κατά τον ενταφιασμό των οστών, στρατιωτική διμοιρία έβαλλε τρεις φορές με αβολίδοτα φυσίγγια.
«Δεν δεχθήκαμε καμία ενίσχυση. Ο συνολικός αριθμός των Τούρκων που συγκεντρώθηκε μπροστά μας ήταν δύο μηχανοκίνητες Μεραρχίες, δηλαδή 200 άρματα μάχης, 300 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 100 πυροβόλα. Αυτά τα υποστήριζε η τουρκική αεροπορία που δρούσε ανενόχλητη, καθώς δεν εμφανίστηκε ένα ελληνικό αεροσκάφος. Άνιση μάχη. Φύγανε τα Ελληνόπουλα σαν το σκυλί στ’ αμπέλι» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Λόχου ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, στρατηγός εν αποστρατεία Σπύρος Δελής και συμπλήρωσε: «Για εμάς τους επιζήσαντες, είναι μεγάλη τιμή αυτό που έγινε σήμερα και η ελληνική πολιτεία τίμησε σήμερα όπως έπρεπε και τα δεκαεπτά Ελληνόπουλα. Επιτέλους, η ψυχούλα τους ήρθε να αναπαυθεί στη γη που τους μεγάλωσε και τους άντρεψε» είπε ο κ. Δελής.