Στα ίχνη μιας σημαντικής ανακάλυψης για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών που ακόμα κρύβει ο Τύμβος της Αμφίπολης βρίσκονται οι ανασκαφείς του.
Νέα διάσταση δίνουν στην ανασκαφική έρευνα ενδείξεις ότι μέσα σε κρύπτη μπορεί να βρίσκονται παντός είδους αντικείμενα, κτερίσματα ή κάποιο υλικό που να συνδέεται με τον χαρακτήρα του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών.
Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία με αποκρύψεις, εν είδει κεκαλυμμένων εσοχών, οι οποίες επενδύθηκαν από τους αρχαίους κατασκευαστές με λίθους ή μάρμαρο ώστε να μην είναι διακριτές.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι στο εσωτερικό του μνημείου υπάρχουν κοιλώματα μη εμφανή, πίσω από αρχιτεκτονικά μέλη, που μπορεί να περιέχουν ακόμα και αντικείμενα από μέταλλο!
Ο εντοπισμός «κενών» ή κούφιων τμημάτων σε τοίχους δίνει το λάκτισμα για διερεύνηση που μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Το γεγονός ότι από την ανασκαφή του μνημείου δεν έχουν προκύψει ούτε πολλά ούτε ιδιαιτέρως εντυπωσιακά κινητά ευρήματα είχε προβληματίσει, ακόμα και αν θεωρείται δεδομένο ότι το μνημείο έχει συληθεί.
Από την έρευνα του ο υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής διαπίστωσε ότι κάτω από το επιστύλιο στο οποίο βρίσκονται οι Σφίγγες υπήρχαν αρχικώς στύλοι (πεσσοί) μαρμάρινοι.
Στη συνέχεια οι στύλοι ενσωματώθηκαν σε έναν τοίχο με επίχρισμα, που μιμείται τους ορθοστάτες. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψευδότοιχο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ολοκληρώθηκε η γεωφυσική διασκόπηση σε όλον τον τυμβοποιημένο Λόφο Καστά όπου μέσω ηλεκτρικών τομογραφιών εντοπίστηκαν κάτω από το έδαφος περισσότερες των τριών δομές, οι οποίες πιθανόν να αφορούν σε θαμμένες αρχαίες κατασκευές.
Παράλληλα έγιναν μετρήσεις και εκτός Τύμβου, στη νότια πλευρά του μνημείου.
Ραντάρ για σκανάρισμα στο εσωτερικό του μνημείου
“Κλειδί” για τις εξελίξεις αποτελεί και η έρευνα των γεωφυσικών οι οποίοι συνεργάζονται με την επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής κ. Λεφαντζή.
Η επιστημονική ομάδα για τις γεωφυσικές έρευνες στον Λόφο Καστά με επικεφαλής των καθηγητή εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα έχει προχωρήσει σε ειδικό σκανάρισμα μέσα στο ταφικό κτίσμα. Οι ειδικοί σάρωσαν με ραντάρ τους τοίχους στο εσωτερικό του μνημείου και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει θα δώσουν απαντήσεις για το αν είναι ή όχι ισχυρές οι ενδείξεις, από τη μία για ύπαρξη κενών εντός των τοίχων και από την άλλη για ρωγματώσεις ο εντοπισμός των οποίων θα βοηθήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου.
Στην περίπτωση που οι επιστήμονες υποδείξουν κάποιο σημείο σημαντικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία για να γίνει επέμβαση διάνοιξης καθώς η αποκάλυψη “κάποιου κούφιου τοίχου’ και του περιεχομένου του μπορεί να βοηθήσει την αρχαιολογική έρευνα.
Μεταξύ άλλων ο τρόπος κατασκευής του και στοιχεία για τον χρόνο που η “κρύπτη” εφόσον υπάρχει φτιάχτηκε (κατά το χρόνο κατασκευής του αρχικού συνόλου ή κατά το στάδιο μετασκευής του) θα δώσουν πιθανές απαντήσεις για το χαρακτήρα του μνημείου, τον ρόλο του και τη σύνδεση του με τον Τύμβο και τους νεκρούς του.
Βήμα της Κυριακής