Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Με «πέπλο προστασίας» από το Δημόσιο δίνει 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ η Fraport

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει η απαίτηση της Γερμανικής Fraport να προστατεύσει την επένδυσή της έναντι κάθε κινδύνου στην χώρα μας, ζητώντας «ρήτρα προστασίας ξένων επενδύσεων». Ουσιαστικά, οι Γερμανοί δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους, απαίτησαν από την κυβέρνηση τα κεφάλαιά τους να υπόκειται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση Grexit, κουρέματος ή άλλων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, δεν κινδυνεύουν.

Το πέπλο προστασίας προς τους μεγάλους επενδυτές που σήμερα καταβάλλουν το τίμημα του 1,2 δισ. για την παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων, φαίνεται να πέρασε από 40 κύματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις των μεγαλοεπενδυτών, προχωρώντας στην ρύθμιση για τη Fraport που οι ευεργετικές της διατάξεις ενσωματώθηκαν σε Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους υπουργούς (Τσακαλώτο, Σπίρτζη κ,α) πριν λίγες μέρες. Με το ΠΔ αυτό, η ελληνική πολιτεία μπορεί να επιτάξει τα κεφάλαια της εταιρείας μόνο σε περίπτωση πολέμου, ακόμη όμως και τότε, οφείλει να αποζημιώσει την Fraport.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν γίνει από τους Γερμανούς της Χόκτιφ και στο Ελευθέριος Βενιζέλος την δεκαετία του '90 όπου τότε κάνοντας χρήση του ίδιου θεσμικού πλαισίου (ΠΔ 2687/1953), «κλείδωσε» ότι δεν θα υπάρξει καμία μονομερής αλλαγή στην σύμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν διατυπωθεί και από άλλους επενδυτές του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πρόσθετες εγγυήσεις που ζητούσε η Fraport από το ελληνικό Δημόσιο θεωρούνται και ένας από τους κυριότερους λόγους της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης που συμπτωματικά έκλεισε με την δημοσίευση του ΠΔ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, εκκρεμεί από τα τέλη Ιανουαρίου και ήταν στα προαπαιτούμενα με τους δανειστές.

Η αυλαία αναμένεται να πέσει με επίσημο τρόπο αύριο, από την Ελληνογερμανική κοινοπραξία, με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια να είναι έτοιμα για το πρώτο crash test που είναι οι ταξιδιώτες του Πάσχα.

Πηγή: newmoney.gr 

Tags
Back to top button