Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Με μεικτά πρόσημα η Wall Street αυτή την εβδομάδα - Ο Dow συνέχισε πάνω από τις 42.000 μονάδες

Πρωταγωνιστής ήταν και σήμερα Παρασκευή ο βιομηχανικός Dow Jones στη Wall Street καθώς βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 42.000 μονάδων ολοκληρώνοντας ένα μεγάλο εβδομαδιαίο ράλι μετά και την πρώτη σημαντική χαλάρωση της πολιτικής επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εδώ και τέσσερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν υποτονική με έντονη την διάθεση των επενδυτών να αφομοιώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Παρά τις σημερινές μικρές S&P 500 και τον Nasdaq συνολικά οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν εβδομαδιαία κέρδη. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 1,3%, καταγράφοντας την πέμπτη θετική εβδομάδα των τελευταίων έξι εβδομάδων και κέρδη από έτος σε έτος άνω του 19%. Ο Dow και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο περίπου 1,5% ο καθένας.

Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό της Παρασκευή ο Dow Jones παρά τα αρχικά πάνω κάτω σημείωσε τελικά οριακη άνοδο κατά 0,09% φτάνοντας τις 42.061 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,19% στις 5.702 μονάδες όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποός έχασε 0,36% και έφτασε τις 17.948 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε ανοδικά στο 3,73%, όπως και του 2ετούς στο 3,574%.

Η εβδομάδα που έκλεισε αποτέλεσε σταθμό για την αγορά καθώς το απόγευμα της Τετάρτης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, την πρώτη μείωση από το 2020 και σε ένα εύρος-στόχο 4,75% έως 5,00%.

Σε μια καθυστερημένη αντίδραση, η αγορά σκαρφάλωσε υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνωστίζονταν σε ονόματα τεχνολογίας όπως η Nvidia και μετοχές που θα επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, όπως η Home Depot.

Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed μετά την απόφαση για τα επιτόκια την Παρασκευή είναι ενδεικτικές για το πως έφτασε στη μείωση των επιτοκίων.

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, στα πρώτα σχόλια ενός μέλους της Fed μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι περίμενε, με αποτέλεσμα να είναι υπέρ της μείωσης κατά μισή μονάδα.

Η Διοικητής της Fed από την άλλη Μισέλ Μπάουμαν η οποία ήταν η μόνο που δεν ψήφισε τη μείωση των επιτοκίων, ανησυχώντας ότι η κίνηση ήταν «πρόωρη» δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προτιμούσε η μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα να είναι η μισή από το μέγεθος που ενέκρινε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, φοβούμενη ότι η μεγαλύτερη κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

«Αν και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει γύρω ή πάνω από το 2,5%, βλέπω τον κίνδυνο ότι η μεγαλύτερη πολιτική δράση της Επιτροπής θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόωρη δήλωση νίκης σχετικά με την εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε .

Ο Μπάουμαν ήταν ο πρώτος διοικητής της Fed που ψήφισε «όχι» στην ανακοίνωση της συνεδρίασης της FOMC από το 2005. Δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της επιτροπής και συμφώνησε ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει από την προηγούμενη περιοριστική στάση.

Στο πεδίο των μετοχών η FedEx ο γίγαντας της διανομής σημείωσε πτώση άνω του 13% μετά την ανακοίνωση απότομης πτώσης των τριμηνιαίων κερδών. Η εταιρεία μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τα έσοδα ολόκληρου του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος Raj Subramaniam δήλωσε ότι η βιομηχανική ζήτηση ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι πελάτες της FedEx συνέχισαν να στρέφονται σε φθηνότερες, πιο αργές επιλογές παράδοσης, γεγονός που συμπίεσε τα κέρδη.

Η μετοχή της Nike από την άλλη σημείωσε άλμα 5,8% μετά την ανακοίνωση της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου. Ο βετεράνος της Nike Elliott Hill αναλαμβάνει τη θέση του John Donahoe τον Οκτώβριο. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν πτώση περίπου 25% για το έτος πριν από την ανακοίνωση.

Η μετοχές της Constellation Energy αυξήθηκαν περισσότερο από 17% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας να επανεκκινήσει τον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island και να πουλήσει την ενέργεια αυτή στη Microsoft για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κέντρων δεδομένων της. Με τον τρόπο αυτό, η Microsoft θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο στο πλαίσιο μιας 20ετούς συμφωνίας.
 

Tags
Back to top button