Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της Δευτέρας η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί καθώς η απόσταση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει μεγάλη σε όλα τα βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά μία δήλωση προόδου από τους εταίρους και ημερομηνία για την νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Μολονότι ο πρωθυπουργός είχε αρχικά δηλώσει ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Μαρτίου, κυβερνητικά στελέχη μεταθέτουν για τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου τις ελπίδες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένα από τα θέματα που είναι υπό εξέταση στην διαπραγμάτευση να μην κλείσουν καν σε αυτή τη φάση αλλά να παραπεμφθούν σε μελλοντικές αξιολογήσεις.
Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν «βλέπουν» ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τον Μάιο. Τον Ιούλιο η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας το ελληνικό πρόγραμμα είναι τρίτο κατά σειρά ζήτημα στην ατζέντα, πίσω από την αξιολόγηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και την εξέταση πιθανών λύσεων για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων.
Στην ατζέντα και ο Ντάισελμπλουμ;
Στο τραπέζι δεν αποκλείεται να βρεθεί και το μέλλον του νυν προέδρου του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δύσκολα θα είναι υπουργός Οικονομικών όταν θα σχηματιστεί η νέα ολλανδική κυβέρνηση, με δεδομένη τη νίλα που υπέστη το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές της 15ης Μαρτίου.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ έως ότου να σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα στη Χάγη, κάτι που ενδέχεται να απαιτήσει μήνες.
Τυπικά, οι κανονισμοί του Eurogroup δεν επιτάσσουν την απομάκρυνσή του εάν δεν παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η θητεία του λήγει στις αρχές του 2018, όμως ο ίδιος είχε πει προεκλογικά ότι δεν θα ήθελε να παραμείνει στην ευρω-ομάδα υπό αυτές τις συνθήκες.
Μέχρι πρότινος τα ονόματα που ακούγονταν έντονα για τη διαδοχή ήταν του ισπανού συντηρητικού ΥΠΟΙΚ Λούις ντε Γκίντος και του σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ, ο οποίος ανήκει στα αριστερά κόμματα της Ευρώπης αλλά πρόσκειται στις γραμμές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλοι δελφίνοι.