Ανοίγει ξανά η υπόθεση της τραγωδίας της Marfin δέκα χρόνια μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων από εμπρησμό.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δώσει εντολή προ καιρού σε «αφοσιωμένους αξιωματικούς» να ψάξουν ξανά την υπόθεση, να εξεταστούν εκ νέου στοιχεία, βίντεο, φωτογραφίες, να εντοπίσουν τυχόν κενά και παραλείψεις κατά την έρευνα, προκειμένου να πάρει ξανά τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Συμμετέχει μάλιστα και ο ίδιος ενεργά στην υπόθεση που εξακολουθεί να συνταράσσει την κοινή γνώμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανώτατη πηγή του υπ. Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτει: «Υπήρξαν στην πορεία στοιχεία σημαντικά, αλλά όχι αρκετά, τα οποία πρέπει να εμπλουτιστούν με μια σοβαρή προσπάθεια που θα καταβληθεί, για να ξαναπάρει η υπόθεση την δικαστική οδό. Είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».
Σημειώνεται ότι ανακοινώσεις για την επέτειο της Marfin εξέδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρει η iefimerida.gr, ζήτησε να βρεθούν οι ένοχοι, ενώ αναφορά στα τραγικά γεγονότα έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στη Βουλή, στην οποία ανακοίνωσε την κατασκευή πλακέτας στο σημείο εις μνήμη των τριών θυμάτων. .
Την ώρα που ένα τμήμα της πορείας περνούσε μπροστά από τη Marfin, επί τον αριθμό 23 της Σταδίου, μια οργανωμένη ομάδα αγνώστων επιτέθηκε αρχικά σε ένα βιβλιοπωλείο -απέναντι- ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην τράπεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών επρόκειτο για τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και ξεκίνησαν να σπάνε το τζάμι της πρόσοψης της Marfin. Δευτερόλεπτα αργότερα οι ίδιοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό από την τρύπα στο τζάμι καθώς και βόμβες μολότοφ.
«Να καείτε ρε»
Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί διαδηλωτές θεωρούσαν ότι το υποκατάστημα της Marfin ήταν κλειστό εκείνη την ημέρα. Στη δικογραφία, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π…», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεα. Αλλοι διαδηλωτές, όμως, προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Ηταν όμως ήδη αργά καθώς οι φλόγες άρχισαν να τυλίγουν το κτίριο της Marfin.
Κατά την επίσημη αναφορά για την τραγωδία στη Marfin, λόγω των καπνών οι περισσότεροι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό που επικοινωνούσε μέσω πλέγματος με την ταράτσα. Ενας από τους εργαζόμενους κατάφερε να σπάσει το πλέγμα και τότε αρκετοί αναρριχήθηκαν από τον φωταγωγό στη στέγη και πήδηξαν σε διπλανό κτίριο.
Οι νεκροί
Οι πέντε από τους συνολικά οκτώ εργαζόμενους της Marfin κατάφεραν να διαφύγουν με αναπνευστικά προβλήματα. Για τους υπόλοιπους τρεις, ωστόσο, η μοίρα ήταν διαφορετική. Νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική -έγκυος στον τέταρτο μήνα, η Παρασκευή και ο Επαμεινώνδας, που παρότι βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια δεν μπόρεσαν να σωθούν και υπέκυψαν λόγω ασφυξίας.
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, που εξετάστηκαν αργότερα στη δίκη, οι τρεις τους δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την ταράτσα καθώς ήταν κλειδωμένη.
Στο μεταξύ, οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη Marfin έσβησαν τις μαινόμενες φλόγες και λίγα λεπτά αργότερα μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν».