O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ με αντικείμενο την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μαρτυρά την «άνοδο της αντιρωσικής υστερίας», δύο ημέρες μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Βλέπουμε πολύ απλά την άνοδο της αντιρωσικής υστερίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Σαβονλίνα, στη Φινλανδία, από κοινού με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.
«Είναι πολύ λυπηρό που οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις θυσιάζονται» στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής, σημείωσε ο Πούτιν.
Επιπλέον, αναφορικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι η χώρα του θα απαντήσει στην αμερικανική «αυθάδεια». Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να καθοριστεί ο τρόπος που θα δοθεί αυτή η απάντηση.
«Εμείς συμπεριφερόμαστε με πολύ συγκρατημένο τρόπο, πολύ υπομονετικά, όμως την κατάλληλη στιγμή εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε, διότι είναι αδύνατο να ανεχόμαστε επ΄ αόριστον την αυθάδεια σε βάρος της χώρας μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Εμείς συμπεριφερόμαστε με πολύ συγκρατημένο τρόπο, πολύ υπομονετικά, όμως την κατάλληλη στιγμή εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε, διότι είναι αδύνατο να ανεχόμαστε επ΄ αόριστον την αυθάδεια σε βάρος της χώρας μας» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σαβονλίνα, στη Φινλανδία, από κοινού με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.
Ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνισε εντούτοις ότι ο τρόπος που θα δοθεί αυτή η απάντηση δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί και θα εξαρτηθεί από την τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, που ενέκρινε την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων όμως θα πρέπει επίσης να πάρει το πράσινο φως της αμερικανικής Γερουσίας και να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το νομοσχέδιο, που στοχοθετεί επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, στοχεύει να τιμωρήσει τη Μόσχα ιδίως εξαιτίας της φερόμενης ανάμειξής της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου κι ενώ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα με επίκεντρο το θέμα αυτό.
«Δεν θεωρώ καν ότι πρόκειται για έρευνα, διότι μια έρευνα προϋποθέτει ότι επιχειρούν να καθορίσουν το σύνολο των συνθηκών, να εξετάσουν τους λόγους και να ακούσουν τα (διάφορα) μέρη (που εμπλέκονται στην υπόθεση)», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. «Βλέπουμε πολύ απλά την άνοδο της αντιρωσικής υστερίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι πολύ λυπηρό που οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις θυσιάζονται» στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής, σημείωσε ο Πούτιν.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, που διανύουν την χειρότερη περίοδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: «Σίγουρα, λυπούμαστε για αυτό». «Λυπούμαστε για αυτό διότι εάν ενεργούσαμε μαζί (…), θα μπορούσαμε να διευθετήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ανησυχούν τον ρωσικό λαό όπως και τον αμερικανικό λαό» εξήγησε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ιδίως τη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας , την προστασία του περιβάλλοντος, τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης «ή εντέλει την ανάπτυξη της οικονομίας».
«Ελπίζω ότι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις μας θα τελειώσει μια ημέρα και ότι οι σχέσεις μας θα είναι διαφορετικές, ότι θα μπορέσουμε να τις ενισχύσουμε και να τις αναπτύξουμε προς το συμφέρον των Ρώσων και Αμερικανών πολιτών» κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου: