Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαθητής 16 ετών από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς (εικόνες)

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και καθημερινές ιστορίες επιβεβαιώνουν την έφεση των Ελλήνων στην τεχνολογία.


Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα έκυπνο μπαστούνι για τυφλούς, που έκανε άισθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους. Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να «διαβάσει» πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, και στοχεύει ιδιαίτερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετώπιζουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βήμα, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού, είναι το πολύ χαμηλό κόστος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.


Tags
Back to top button