Έκπληξη έχει προκαλέσει η κίνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει τόσο γρήγορα τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γαλλία τόσο στο Παρίσι όσο και στη Μόσχα...
Κι αυτό διότι και στις δύο πρωτεύουσες είναι γνωστό ότι το Κρεμλίνο θα προτιμούσε στο Ελιζέ τον Φρανσουά Φιγιόν ή την Μαρίν Λεπέν κι ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος ήταν η τρίτη κατά σειρά επιλογή του. Στην επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου χορηγήθηκε μάλιστα δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα, ενώ έγινε για πρώτη φορά δεκτή απ’ τον Ρώσο πρόεδρο στη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας.
Άλλοι πάλι θυμούνται τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που έκαναν λόγο για πιθανή ανάμειξη ρώσων χάκερ στην κυβερνοεπίθεση στην προεκλογική καμπάνια του Μακρόν. Αλλά από τότε φαίνεται πως έχει κυλίσει αρκετό νερό στο αυλάκι...
Αλλαγή κλίματος;
Στο Κρεμλίνο ερμηνεύουν την πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση νωρίς το απόγευμα στις Βερσαλλίες ως ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι έτοιμος για μια πραγματιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας. Τα ρωσικά ΜΜΕ, που μέχρι τις εκλογές εξαπέλυαν συχνά επιθέσεις κατά του 39χρονου ευρωπαϊστή Γάλλου προέδρου και φιλοξενούσαν δηλώσεις αντιπάλων του, ότι ο Μακρόν είναι «πράκτορας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζουν τώρα ότι ο Πούτιν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποδέχεται στη χώρα του ο Μακρόν, ενώ θυμούνται ότι ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τη Μόσχα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ευχήθηκε την ταχεία άρση κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, όταν την επισκέφθηκε -ως υπουργός Οικονομίας τότε- πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
«Μια πρώτη γνωριμία»
Ως εκ τούτου η επίσκεψη Πούτιν αξιολογείται στη Μόσχα ως μια «πρώτη γνωριμία» και πιθανώς μια προσπάθεια για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμούν συμπατριώτες του αναλυτές, θα προσπαθήσει να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να συνάψει συμφωνίες με τον Μακρόν, που θεωρείται «σκληρός διαπραγματευτής». Η Γαλλία είναι απ’ τις χώρες-κλειδιά για τη Ρωσία, πόσω μάλλον που η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι θα παραμείνει για -τουλάχιστον- άλλη μία θητεία στην καγκελαρία.
Στο Ελιζέ, από την άλλη, υπενθυμίζουν ότι κι ο Φρανσουά Μιτεράν είχε καλέσει το 1992 τον Μπόρις Γιέλτσιν για ένα εορταστικό γεύμα στις Βερσαλλίες. «Ο διάλογος δεν σημαίνει απαραίτητα και σύγκλιση απόψεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.
Γιατί πάει ο Πούτιν στο Παρίσι τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή Μακρόν;
Ο Εμμανουέλ Μακρόν βιάζεται, όπως σχολιάζουν στο γαλλικό Τύπο, να συναντηθεί με τους σημαντικότερους «παίκτες» της διεθνούς σκηνής και βρήκε μια αξιοπρεπή αφορμή για να καλέσει τον Ρώσο ομόλογό του: τα εγκαίνια στις Βερσαλλίες μιας έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία. Για τον Γάλλο πρόεδρο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας στην αντιμετώπιση διεθνών διενέξεων. Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο έχουν σημαδευτεί από έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω των διαφορών τους στο συριακό και το ουκρανικό. Το Κρεμλίνο στηρίζει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει αντικαθεστωτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία έχει επίσης υιοθετήσει σκληρή τακτική στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ακύρωσε -επί Ολάντ- ένα συμβόλαιο πολεμικών πλοίων αξίας 1,3 δις δολαρίων (1,16 δις ευρώ) το 2015.
Ο Μακρόν έχει χαμηλώσει τους τόνους που είχε υιοθετήσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν υποστήριζε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία.
Πιο πρόσφατα έχει δηλώσει πως η προτεραιότητά του στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και τουλάχιστον σ’ αυτό τον τομέα αναμένεται να τα βρει με τον Πούτιν.
Ο Μακρόν «θέλει» να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Αλλά μπορεί;
Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να επιθυμεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά τα περιθώρια ελιγμών του είναι μάλλον στενά. Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Δύσης του ομίλου των επτά (G7), στις οποίες συγκαταλέγεται και η Γαλλία, απείλησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τη Μσχα με νέες κυρώσεις. Ενώ συχνά πυκνά απευθύνονται εκκλήσεις προς τη Ρωσία να σεβαστεί τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για το Ουκρανικό. Παρίσι και Βερολίνο έχουν αναλάβει εν προκειμένω μεσολαβητικές πρωτοβουλίες, που έχουν όμως μείνει άκαρπες μέχρι στιγμής...