Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μακεδονικό: Η χρήση του όρου «μακεδονικό» από ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον δεδομένη

Στη διπλωματία ισχύει ό,τι και στα παλιά εμπορικά καταστήματα. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου. Από τη στιγμή που κάνεις λάθος σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα με σφραγίδες και πρωτόκολλα, δύσκολα μπορείς μετά να το διορθώσεις.

Οι υπογραφές είναι δεσμευτικές σε βάθος χρόνου και για αυτό προκαλούν ανησυχία οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τη συμπεριφορά της ηγεσίας των Σκοπίων.

«Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχοντας υπόψη του τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για την πιθανή εκμάθηση της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, αλλά και τα ζητήματα της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Αλήθεια, όμως, εάν η πλευρά των Σκοπίων, που είναι και η επισπεύδουσα προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δεν σέβεται το πνεύμα ή και το γράμμα της συμφωνίας, πριν καν κυρωθεί, τι θα πράξει όταν αυτή θα αποτελέσει το εγκεκριμένο κείμενο που θα ορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών;

Η απάντηση είναι απλή. Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων θα γιγαντωθεί με όχημα τα άρθρα της συμφωνίας. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αποδέχεται την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας γιατί θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής ενόχλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε χθες από τον κ. Κατρούγκαλο, εάν δούμε προσεχώς στις πόλεις της Βορείου Ελλάδος φροντιστήρια με επιγραφές «αγγλικά, γαλλικά, μακεδονικά»;

Το ίδιο θα συμβεί στην οικονομία. Η χρήση του όρου «μακεδονικό» από ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα εργασιών διμερούς επιτροπής. Και όποιος βγάλει άκρη.

Προβληματισμένος εμφανίζεται μέχρι και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Νίκος Κοτζιάς, αλλά μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς με πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι στη γειτονική χώρα θα υπάρχει μάχη ερμηνείας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ ο ίδιος ανέφερε τις δικές του ενστάσεις: «Το άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ προβλέπει υπεράσπιση των μακεδονικών πληθυσμών στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι υπερασπίζεται τον ελληνισμό παντού στον κόσμο.

Ζητήσαμε την τροποποίηση του 49, να γίνει όπως το 108. Το έκαναν στις δύο πρώτες παραγράφους αλλά έβαλαν και μια παράγραφο για τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού στο εξωτερικό, έβαλαν δηλαδή τον αλυτρωτισμό από την πίσω πόρτα. Αυτό είναι εκτός της συμφωνίας μας και πρέπει να αλλάξει. Στις διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται ερμηνευτικές δηλώσεις».

Δηλαδή ο Ζάεφ έχει αρχίσει από τώρα τις «πονηριές» και βάζει διατάξεις εκτός πλαισίου εισάγοντας τον αλυτρωτισμό, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο οποίος έθιξε το ζήτημα προς το «διάδοχό του» στο ΥΠΕΞ Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανύποπτο χρόνο είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά στην ορθή ερμηνεία της συμφωνίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Όταν όμως υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των συμφωνηθέντων και κυρίως ερμηνεία τους κατά το δοκούν από τα Σκόπια, πριν κυρωθεί το κείμενο, τι θα πράξει η Ελλάδα εάν αυτό επαναληφθεί μετά την έγκριση των Πρεσπών από τη Βουλή;

Επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην περιοχή του «ταμείου» καλό είναι να προλάβουμε το λάθος. Μόνο που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία ουσιαστική διάθεση να το διορθώσει…

Tags
Back to top button