Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαγεία της φύσης: Πουλί πέταξε για 12.854 χιλιόμετρα χωρίς στάση

«Υπερηχητικό μαχητικό» λένε όμως και γενικότερα αυτό το είδος των πουλιών, καθώς έχει αεροδυναμικό σχήμα που το βοηθά σε τέτοιους άθλους.

Το παρατήρησαν λοιπόν να καλύπτει 12.854 χιλιόμετρα (12.200 συνυπολογίζοντας τα λάθη καταγραφής), φτάνοντας χωρίς στάση από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία. Πετούσε για 224 ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007, όταν εκείνο το πουλί είχε διανύσει 11.680 χιλιόμετρα.

Η λιμόζα (godwit) έφυγε από τη νοτιοδυτική Αλάσκα στις 16 Σεπτεμβρίου και έφτασε σε κόλπο κοντά στο Όκλαντ 11 μέρες αργότερα, πετώντας με ταχύτητες ως και 90 χλμ/ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρσενική λιμόζα, γνωστή ως 4BBRW, παρακολουθούνταν από δορυφόρο στο μακρύ της ταξίδι, πλάι σε άλλα τρία πουλιά που έφεραν επίσης πομπό στο σώμα τους.

Αφού πέρασαν δύο μήνες τρώγοντας σκουλήκια και οστρακοειδή στην Αλάσκα, πέταξαν για τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως μας λέει το Global Flyway Network, ένα δίκτυο επιστημόνων που παρακολουθούν τα μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια, η λιμόζα διπλασιάζει το βάρος της πριν από το ταξίδι, μπορεί όμως να συρρικνώνει τα εσωτερικά της όργανα, ώστε να μειώνει το βάρος της κατά την πτήση.

«Φαίνεται πως διαθέτουν την ικανότητα να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται πάνω στη Γη», λέει χαρακτηριστικά ο Dr Jesse Conklin του Global Flyway Network, «δεν μπορούμε πραγματικά να το εξηγήσουμε, μοιάζουν πάντως να έχουν χάρτη ταξιδιού»…

 

Tags
Back to top button