Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να στηρίξουν τον Ισπανό υπουργό Λουίς ντε Γκίντος για να διαδεχτεί τον Μάιο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάνσιο. Η κίνηση ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ ένας Γερμανός, τον επόμενο χρόνο.
Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα είναι ανεπίσημη. Μια ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο, όταν θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του ντε Γκίντος και του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου αυτής είπε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην γινόταν ψηφοφορία αλλά να επιλεγεί ομόφωνα ένας υποψήφιος. Αν τελικά κληθούν οι υπουργοί να ψηφίσουν, για να κερδίσει τη θέση ένας από τους δύο θα πρέπει να λάβει 14 (σε σύνολο 19) ψήφους και αυτές να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού των χωρών της ευρωζώνης.
Η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, μετά την ανεπίσημη ακρόαση και των δύο υποψηφίων την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ο Λέιν είναι καλύτερη επιλογή, όμως αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι φαβορί είναι ο ντε Γκίντος. Ο Λέιν είναι πιο πιθανό να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στη θέση του Πέτερ Πράετ το 2019.
Η επιλογή ενός "νότιου" όπως ο ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός "βόρειου" –όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν– να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019. «Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι και ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους παίκτες. Ο Λέιν είναι σε καλή θέση (για να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος) αλλά για τον Βάιντμαν όλα εξαρτώνται από το πώς θα μοιραστούν οι κορυφαίες θέσεις το 2019», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στις «κορυφαίες θέσει» περιλαμβάνεται η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βάιντμαν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ αν, για παράδειγμα, κάποιος Γάλλος αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο νυν διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit) ή ακόμη και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.