Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Λουδίας: O απάνεμος ποταμός γνωστός από την αρχαιότητα (φωτό)

Είναι γνωστός και ως Μαυρονέρι ο ποταμός αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πλωτός μέχρι την Πέλλα.

Για τον Λουδία ποταμό οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας από τους αρχαίους δεν ταυτίζονται. Κατά τον Ηρόδοτο χώριζε την Ημαθία από τη Βοττιαία του στο Μακεδονικού Βασιλείου. Ο Στράβωνας τον υπολόγιζε σε 120 στάδια- 22 χιλιόμετρα- ενώ ο Σκύλαξ τον μνημονεύει ως παραπόταμο των εκβολών.

Παλαιότερα ο Λουδίας μάζευε στη φιλόξενη κοίτη του τα νερά από τα βουνά Βόρας, Βέρμιο και Πάικο που μέσω της λίμνης των Γιαννιτσών κατέληγαν στον Θερμαϊκό. Μετά την αποξήρανση της λίμνης όμως ο Λουδίας συγκεντρώνει νερό που κυρίως από το Πάικο ενώ μεγάλο μέρος του μέρος του έχει μετατραπεί σε τεχνητό κανάλι.

Γενναιόδωρος σε όλο το μήκος του, περίπου 60 χιλιόμετρα δηλαδή, ο ποταμός «τροφοδοτεί» τις γύρω περιοχές που είναι εύφορες. Και, καθώς είναι πλωτός, στα Γιαννιτσά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το κωπηλατικό κέντρο. Η θέση ονομάζεται «Μηδέν» λόγω του μηδενικού υψόμετρου με τη στάθμη της θάλασσας. Στο κωπηλατοδρόμιο δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε - Καγιάκ και της Κωπηλασίας.

Οι όχθες του Λουδία συνδέονται με τέσσερις γέφυρες, εκ των οποίων η μία σιδηροδρομική, της γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Οι άλλες τρεις είναι σε Χαλκηδόνα-Βέροια, Εγνατία Οδό και επαρχιακή οδό Γιαννιτσών-Αλεξάνδρειας.

Tags
Back to top button